Warsztaty cupcake’s
Jak wygląda mój wymarzony dzień? Wolny dzień bez pośpiechu i zmartwień, pierwsze promienie słońca oraz pieczenie i dekorowanie! Dokładnie tak było w zeszłą sobotę!
Ale pozwólcie, że opowiem Wam od początku.
W zeszłym roku poznałam Anetę i Kamila, którzy z błyskiem w oku opowiadali o swoim pomyślę (już wtedy w trakcie realizacji) na stworzenie miejsca skupiającego miłośników gotowania (i pieczenia).
I tak oto powstały ATUTY Studio Kulinarne.
Czym są Atuty?
Jest to szczególne miejsce, w którym dzieje się magia. Warsztaty kulinarne (wytrawne i słodkie) prowadzą pasjonaci, blogerzy, szefowie kuchni i miłośnicy dobrego jedzenia. Ja, choć wybierałam się do Atutów już od dawna, zawitałam dopiero po kilku miesiącach. Już od progu poczułam się tam jak u siebie. Wszystko doskonale zaplanowane, wygodne i idealnie wpisane w moją estetykę 🙂 Popatrzcie tylko sami:
Trwały dyskusje nad wyższością Kitchen Aid’ów na innymi robotami. Marzę o jakimkolwiek z taką metalową (lub szklaną) dużą, dużą misą 🙂 Mikołaju jestem bardzo grzeczna!
Kolejnym powodem zapisania się (zgarnęłam dokładnie ostatnie miejsce!) była Małgosia z Muffin Love, która jest absolutną królową babeczek w Białymstoku. Każda jej dekoracja to małe dzieło sztuki! Nie mogłam nie skorzystać z takiej szansy podpatrzenia przy pracy samej mistrzyni.
Start 10.00. Zaczynamy od dyskusji o różnicach między muffinami a cupcake’s. Następnie nie tracąc czasu przechodzimy do zrobienie 3 kremów, które będą zwieńczeniem babeczek: maślany, na bazie mascarpone i serka śniadaniowego. Pamiętajcie! Kremów nie ubijamy zbyt długo, aby nie zmieniły konsystencji.
Gdy gotowe kremy lądują w lodówce przystępujemy do wypieku klasycznych, waniliowych cupcake’s. Poniżej Ja zastanawiająca się” Czy dobrze zaczerpnęłam ciasta? Czy każda babeczka będzie taka sama??? Ojej! ” 🙂
Babeczki chłodziłyśmy na zewnątrz pilnując czy przechodnie nie potraktują tego jako promocję w stylu M. Gessler 🙂
Gdy babeczki były gotowe zadziała się magia. Zaczęłyśmy dekorować. Czekała na Nas paleta kolorowych możliwości.
Każdy kto bawił się wcześniej w dekorowanie wie co poczułam na powyższe widoki 🙂 Prowadząca pokazała różne techniki dekoracji kremami przy pomocy tylek o różnych kształtach.
Z cyklu „Jak zrobić różę?” fot. Atuty Studio Kulinarne
Ach cóż to był za dzień! Mam nadzieję, że odbędzie się szkolenie z kolejnego etapu wtajemniczenia kreacji cupcake’sów. Jestem pierwsza w kolejce! 🙂
Z całą odpowiedzialnością polecam zarówno Atuty jak i Muffin Love.
Jak fajnie mieszkać w mieście, gdzie żyją i działają tacy ludzie! Ach!
Super ,też bym poleciała na takie szkolenie.Ładne kolczyki.
Kolczyki dobrane do okazji 🙂
Pingback: Warsztaty cupcake’s | FlyB - Kulinaria
Ale genialne!!! Sama chciałabym wziąć w czymś takim udział!<3
Było cudownie! Zapraszam do Białegostoku 🙂
Ooo nie:/ to mam kawałek! :p
Ale jaki słodki kres podróży 😉
Pingback: Tort na warsztat | sweetshoop