Dlaczego warto piec ciasta w domu?
Myślisz, że pieczenie ciast i przygotowywanie słodkości to jakaś tajemna sztuka i magia?
Nic z tych rzeczy!
To wielka przyjemność i satysfakcja, ale też inwestycja w zdrowie Twoje i Twojej rodziny.
1. Unikasz tłuszczów trans
Tłuszcze trans występujące „naturalnie” w mleku (i jego przetworach), mięsie (najwięcej w wołowinie i baraninie) nie są szkodliwe dla zdrowia.
Niebezpieczne dla zdrowia są te, które w procesie przemysłowym zostają utwardzane.
Dzięki zmianie konsystencji olejów roślinnych przedłużana jest ich żywotność oraz trwałość, dlatego tak chętnie dodawane są do produktów z długim terminem przydatności.
Dzięki nim np. ciasteczka „sklepowe” tak długo są „świeże” i kruche.
Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, otyłość, miażdżycę czy choroby nowotworowej.
Powinny ich unikać kobiety w ciąży i matki karmiące, ale także panowie, którzy starają się zostać ojcami. Dieta bogata w tłuszcze trans obniża płodność u mężczyzn.
Warto pamiętać, że utwardzone tłuszcze roślinne znajdują się:
-
w słodyczach – przede wszystkim pączkach, w produkcji których wykorzystuje się tłuszcz wielokrotnie używany. Dodawane są do ciastek, kremów, polew, herbatników, biszkoptów, ciast, produktów czekoladowych. Znajduje się też w czekoladowo – orzechowych kremach do smarowania. Wiem, niektórym trudno z niego zrezygnować. Nie czyńcie go jednak głównym elementem śniadań dla dzieci.
-
w żywności typu fast food i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu
-
w przekąskach typu chipsy, orzeszki, krakersy, paluszki
-
w majonezie, margarynach twardych (do wypieków) i tych miękkich (do smarowania pieczywa)
-
w kostkach rosołowych, produktach w proszku (zupki, budynie, kisiele, sosy itd.)
2. Oszczędzasz
Pieczenie w domu wychodzi o niebo taniej niż kupowanie słodkości w sklepach czy w cukierniach. Za 1 kg najprostszego placka z owocami sezonowymi musimy zapłacić średnio ok 20 zł/kg, gdzie robiąc go w domu za całą porcję (ok 2 kg) zapłacimy ok 15 zł.
Nie mówię o ciastach (za kilka złotych), które zapakowane są w folie i na sklepowej półce mogą leżeć nawet pół roku. Nie, to nie jest ciasto. To wyrób chemiczny, któremu mówimy ZDECYDOWANE NIE!
Im bardziej wymyślne ciasto lub deser tym cena wzrasta.
3. Wiesz co jesz
Pomijając wstrętne tłuszcze trans, które niestety „atakują” nas na każdym kroku w ciastach gotowych i innych „słodkich” wyrobach znajdziemy całą listę dziwnie brzmiących dodatków. Pełno tam aromatów ( w tym aromat maślany, uwierzcie w produktach gotowych prawdziwego masła nie ma), barwników, masa jajowa pasteryzowana, emulgatory, zagęstniki, serwatka w proszku, środki spulchniające, etylowanilina i inne cuda. BLE!
Do tego morze cukru w różnych postaciach, w tym syrop glukozowo – fruktozowy, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, cukier, cukier, cukier….morze cukru!
Pingback: Dlaczego warto piec ciasta w domu? | FlyB - Kulinaria
Domowe najlepsze i koniec kropka:) ❤
Amen siostro!