Dlaczego warto piec ciasta w domu?

olaa6

Myślisz, że pieczenie ciast i przygotowywanie słodkości to jakaś tajemna sztuka i magia?

Nic z tych rzeczy!

To wielka przyjemność i satysfakcja, ale też inwestycja w zdrowie Twoje i Twojej rodziny.

 

1. Unikasz tłuszczów trans

Tłuszcze trans występujące „naturalnie” w mleku (i jego przetworach), mięsie (najwięcej w wołowinie i baraninie) nie są szkodliwe dla zdrowia.

Niebezpieczne dla zdrowia są te, które w procesie przemysłowym zostają utwardzane.

Dzięki zmianie konsystencji olejów roślinnych przedłużana jest ich żywotność oraz trwałość, dlatego tak chętnie dodawane są do produktów z długim terminem przydatności.

Dzięki nim np. ciasteczka „sklepowe” tak długo są „świeże” i kruche.

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, otyłość, miażdżycę czy choroby nowotworowej.

Powinny ich unikać kobiety w ciąży i matki karmiące, ale także panowie, którzy starają się zostać ojcami. Dieta bogata w tłuszcze trans obniża płodność u mężczyzn.

 

Warto pamiętać, że utwardzone tłuszcze roślinne znajdują się:

 

  • w słodyczach – przede wszystkim pączkach, w produkcji których wykorzystuje się tłuszcz wielokrotnie używany. Dodawane są do ciastek, kremów, polew, herbatników, biszkoptów, ciast, produktów czekoladowych. Znajduje się też w czekoladowo – orzechowych kremach do smarowania. Wiem, niektórym trudno z niego zrezygnować. Nie czyńcie go jednak głównym elementem śniadań dla dzieci.

     

  • w żywności typu fast food i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu

     

  • w przekąskach typu chipsy, orzeszki, krakersy, paluszki

     

  • w majonezie, margarynach twardych (do wypieków) i tych miękkich (do smarowania pieczywa)

     

  • w kostkach rosołowych, produktach w proszku (zupki, budynie, kisiele, sosy itd.)

ola2

ola4

2. Oszczędzasz

Pieczenie w domu wychodzi o niebo taniej niż kupowanie słodkości w sklepach czy w cukierniach. Za 1 kg najprostszego placka z owocami sezonowymi musimy zapłacić średnio ok 20 zł/kg, gdzie robiąc go w domu za całą porcję (ok 2 kg) zapłacimy ok 15 zł.

Nie mówię o ciastach (za kilka złotych), które zapakowane są w folie i na sklepowej półce mogą leżeć nawet pół roku. Nie, to nie jest ciasto. To wyrób chemiczny, któremu mówimy ZDECYDOWANE NIE!

Im bardziej wymyślne ciasto lub deser tym cena wzrasta.

olaa4

lato

3. Wiesz co jesz

Pomijając wstrętne tłuszcze trans, które niestety „atakują” nas na każdym kroku w ciastach gotowych i innych „słodkich” wyrobach znajdziemy całą listę dziwnie brzmiących dodatków. Pełno tam aromatów ( w tym aromat maślany, uwierzcie w produktach gotowych prawdziwego masła nie ma), barwników, masa jajowa pasteryzowana, emulgatory, zagęstniki, serwatka w proszku, środki spulchniające, etylowanilina i inne cuda. BLE!

Do tego morze cukru w różnych postaciach, w tym syrop glukozowo – fruktozowy, wysokofruktozowy syrop kukurydziany, cukier, cukier, cukier….morze cukru!

olaa

 

4. Masz satysfakcję

Moje początki cukiernicze sprowadzały się do ciast bez pieczenia (co też jest fajnym pomysłem dla początkujących – na pewno nie będzie zakalca).

Gdy tą sztukę opanowałam do perfekcji podeszłam do prostych ciast pieczonych, typu murzynek czy kruche z konfiturą.

Gdy poczułam się pewniej próbowałam coraz to bardziej wymyślnych przepisów i kombinacji. Pochwały, puste talerze oraz boje o ostatni kawałek daję wielką satysfakcję.

Kolejnym etapem wtajemniczenia jest tworzenie własnych, autorskich przepisów.

ola7

olaaa5

5. Stajesz się wybredny

Przygotowując słodkości w domu zaczynamy rozpoznawać czy w cieście jest masło czy margaryna, czy nafaszerowane jest chemią czy ze sprawdzonych składnikowe.
Uwierzcie, że teraz wolę zrezygnować z kawałka ciasta niż zapychać się czymś „bylejakim”.

Zachęcam do korzystania z przepisów z bloga. Znajdziecie propozycje dla początkujących oraz bardziej ambitne wyzwania.

Niech jutro będzie tym dniem gdy pierwszy raz (lub po długiej przerwie) upieczecie (przygotujecie) coś samodzielnie.
Koniecznie się pochwalcie efektami. Bardzo chętnie opublikuję je na blogu.

Powodzenia!