Blok na blogu

blok1

blok2
Przysmak znany i lubiany z dzieciństwa, często gościł na stołach „zaradnych” pań domu w czasach, gdy czekoladę znajdowało się tylko raz do roku w paczkach świątecznych obok pomarańczy.
Blok bardzo sycący, jedną porcję jedliśmy prawie przez tydzień.

Aby przygotować blok potrzebujesz:
– 250 g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 2 pełne szklanki mleka w proszku („pełnego”)
– 1/2 szklanki wody
– 3-4 łyżki kakao
– ok 300 g herbatników lub wafli
– 150 g bakalii (u mnie mieszanka studencka)

Jak to zrobić?

Masło rozpuść, dodaj wodę, kakao i cukier. Wszystko podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i wymieszania się składników. Stopniowo, cały czas mieszając dodawaj mleko w proszku.  Masę odstaw na kilka minut a następnie dodaj pokruszone herbatniki/wafle oraz bakalie.
Masę wlej do foremki. Ja wykorzystałam formę silikonową, jeśli skorzystasz z tradycyjnej formy, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Blok wstaw do lodówki do stężenia.
Mój blok nie jest zbyt słodki, jeśli lubicie słodsze wersje dodajcie 1 szklankę cukru.

Blok po wyjęciu z formy owiń w folię spożywczą.

Czy pamiętasz smak dzieciństwa? 🙂

blok3