Blok na blogu
Przysmak znany i lubiany z dzieciństwa, często gościł na stołach „zaradnych” pań domu w czasach, gdy czekoladę znajdowało się tylko raz do roku w paczkach świątecznych obok pomarańczy.
Blok bardzo sycący, jedną porcję jedliśmy prawie przez tydzień.
Aby przygotować blok potrzebujesz:
– 250 g masła
– 1/2 szklanki cukru
– 2 pełne szklanki mleka w proszku („pełnego”)
– 1/2 szklanki wody
– 3-4 łyżki kakao
– ok 300 g herbatników lub wafli
– 150 g bakalii (u mnie mieszanka studencka)
Jak to zrobić?
Masło rozpuść, dodaj wodę, kakao i cukier. Wszystko podgrzewaj do momentu rozpuszczenia i wymieszania się składników. Stopniowo, cały czas mieszając dodawaj mleko w proszku. Masę odstaw na kilka minut a następnie dodaj pokruszone herbatniki/wafle oraz bakalie.
Masę wlej do foremki. Ja wykorzystałam formę silikonową, jeśli skorzystasz z tradycyjnej formy, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Blok wstaw do lodówki do stężenia.
Mój blok nie jest zbyt słodki, jeśli lubicie słodsze wersje dodajcie 1 szklankę cukru.
Blok po wyjęciu z formy owiń w folię spożywczą.
Czy pamiętasz smak dzieciństwa? 🙂
Aż szkoda , że nigdy nie miałam okazji spróbować! Kiedyś zrobię i zaskoczę swoją mamę !
Koniecznie polecam, mama będzie zachwycona 🙂
Genialny tytuł post, a i ciasto super! Pamietam jak byłam mała, to mama mi je robiła i mówiła ze to jej przysmak z dzieciństwa:) super
🙂 I ja też mam wiele miłych wspomnień z tą słodkością związanych:-) pomimo tak wielkiego wyboru słodyczy dziś, wszyscy nadal go uwielbiamy 🙂
Pingback: Formy do pieczenia dla początkujących | sweetshoop