Borówkowa rozkosz

bor1

bor4

bor2
Gdy upał przechodzi wszelkie ludzkie pojęcie, ale jednak przychodzi niedziela (= kulinarne rozpieszczanie się) coś słodkiego musi być! Piec ciężko, dlatego polecam świetny i bardzo szybki deser owocowy. U mnie w wersji borówkowej, ale równie pyszny będzie jagodowy, malinowy czy truskawkowy.

Aby przygotować borówkową rozkosz potrzebujesz:

– opakowanie ciastek pełnoziarnistych (ok 200 g)
– 30 g podprażonych wiórek kokosowych
– ok 100 g masła
– 400 g borówek (lub innych owoców)
– sok wyciśnięty z 1 cytryny
– 100 g cukru
– 600 ml śmietany kremówki + 300 ml do dekoracji
– 170 ml mleka
– 6 łyżeczek żelatyny
– 1/3 szklanki gorącej wody

Jak to zrobić?

Masło rozpuść w garnuszku, ostudź. Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z prażonymi wiórkami, dodaj masło i wszystko wymieszaj na konsystencję „mokrego piasku”. Masę ciasteczkową wyłóż na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, oraz wciśnij w dno formy. Wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.

W garnuszku doprowadź do wrzenia owoce, cukier, sok z cytryny. Jeśli deser robisz z malin warto przetrzeć masę przez sitko, aby pozbyć się pestek. W przypadku borówek nie było tego problemu.

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.

Mleko wraz z 600 ml śmietanki zagotuj w drugim garnuszku. Dodaj masę borówkową, rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj na gładką masę. Wystudź, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa zacznie gęstnieć przelej ją na spód. Ja byłam niecierpliwa i masę wlałam zbyt szybko, dlatego ciasteczka nabrały sinego koloru. Nie wpływa to na smak, jednak następnym razem będę wytrwalsza.

Deser wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem ubij śmietankę na bitą śmietanę. Nie dodawałam już cukru, aby jej nie przesłodzić. Deser pokrój, wyłóż kleksy śmietanowe, udekoruj borówkami. Proste prawda?

Ciesz się niedzielą!

 

 

 

 

Reklamy