Drożdżówka z serem i brzoskwiniami i nieodłączną kruszonką

ser_brzo

ser_brzo3

ser_brzo4
Drożdżówka idealna. Rozkosz rozpoczyna się już w momencie pieczenia i wydzielania się niebiańskich zapachów z piekarnika. Po upieczeniu katorgą jest odczekaniu kilkunastu minut, aż przestanie być gorąca, aby za chwilę móc rozkoszować się ciepłą, delikatną, maślaną drożdżówką z pysznym nadzieniem. Nadzienie serowe zaraz po upieczeniu jest dość „luźne”, potem jest zwarte. No i ta kruszonka…!

Aby przygotować drożdżówkę z serem i brzoskwiniami potrzebujesz:

CIASTO:
– 370 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 170 g miękkiego masła
– 100 ml ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży
– 50 g cukru
– szczypta soli

NADZIENIE:
– 250 g białego sera, 1 żółtko, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki białego cukru, 3 dojrzałe brzoskwinie

KRUSZONKA:
– kruszonka: 100 g masła, 70 g mąki pszennej, 30 g brązowego cukru

Jak to zrobić?

CIASTO:

Przygotuj rozczyn – drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i ostaw na ok 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, „wyrośnięty” rozczyn oraz jajka. Wszystko wyrabiaj na gładką masę ok 5 minut mikserem z hakiem. Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, miksując po każdej dodanej porcji. Całość wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy gładko odchodzi od ścianek miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok 1 godzinę do wrośnięcia.

KRUSZONKA:

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć razem, wstaw do lodówki. Moim odkryciem jest cukier brązowy w kruszonce, który nadaje jej karmelowego smaku i pięknego koloru. Jeśli nie przepadacie za tym smakiem, doskonale sprawdzi się cukier biały.

NADZIENIE:

Brzoskwinie zalej wrzątkiem, po 10 minutach przełóż do zimnej wody. Natnij i zdejmij skórkę. Wyjmij pestkę i pokrój na kostkę.

Ser,żółtko, cukry wymieszaj, dodaj brzoskwinie.

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki wielkości piłki tenisowej, w środek wkładając łyżkę nadzienia serowo-brzoskwiniowego. Układaj je na blaszce wysmarowanej masłem. Odstaw na kolejne 30 minut do „napuszenia się” bułeczek.

Po tym czasie posyp równomiernie kruszonką. Piecz w nagrzanych do 180C piekarniku ok 40 minut, kontrolując sytuację. Jeśli góra zarumieni się za szybko, przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

Przechowuj nakrytą ściereczkę.

Reklamy