Formy do pieczenia dla początkujących

Gdy zaczyna się swoją przygodę z pieczeniem, lub właśnie kompletuje wyposażenie nowej kuchni, warto wiedzieć w jakie formy zainwestować na początku, aby móc przygotować (praktycznie) każdy rodzaj ciast.

Ok, umówmy się każde ciasto można przygotować w jeden formie (czy to prostokątnej czy okrągłej), jednak dobór odpowiedniej blaszki może wpłynąć na końcowy wygląd wypieku oraz wydłużyć czas jego przygotowania.

Zapraszam zatem na bardzo subiektywny ranking form, w które warto wyposażyć się w pierwszej kolejności.

1. Tortownica – średnica 24-26 cm

tortwnica

Co w niej przygotujesz?

– biszkopty na torty (np. tort gruszkowy)
– serniki na zimno i pieczone ( np. sernik czekoladowy)
– placki i ciasta ucierane (np. placek z owocami)
– tarty na słodko i na słono –  jeśli nie masz specjalnej formy (np. tarta wiśniowo – jabłkowa)

Dostępne są na rynku w zasadzie w każdym wymiarze (sama mam ich chyba z 4 wielkości), ale to właśnie okrągła tortownica 24-26 cm to moim zdaniem najpopularniejszy wymiar. Polecam te w kolorze ciemnym (dlaczego czarna jest lepsza przeczytasz tutaj).

2. Forma prostokątna/kwadratowa

forma

Moim ostatnim odkryciem jest kwadratowa forma z odpinanym rantem. Bardzo ułatwia do wydobywanie ciasta. W swojej kolekcji mam duże prostokątne blachy – na maxi wypieki. Jednak aktualnie to właśnie ta jest moim numerem jeden.

Co w niej przygotujesz?

– wypieki drożdżowe (np. pomarańczową drożdżówkę)
– ciasta z owocami (np. orkiszową szarlotkę)
– serniki pieczone (np. sernik na brownie) czy na zimno (sernik z truskawkami)
– ciasta czekoladowe (np. brownie z masłem orzechowym)

3. Keksówka

keksowka1

Moja keksówka jest dosyć długa, aby przygotować rodzinne porcje danego wypieku. W sprzedaży są też jej krótsze wersje. Każde ciasto można upiec w każdej inne formie – jednak nie będą takie wysokie.

Co w niej przygotujesz?

keks 🙂 Niestety nie mam żadnego zdjęcia jeszcze.- pierniki (np. piernik z konfitura śliwkową)
– babki (np. babkę łaciatą)
– desery na zimno (np. blok czekoladowy)

4. Forma na babeczki

muffiny
Foremka z dziurkami przeznaczona do wypieku babeczek (na słodko i na słono). Wykorzystuję ją także do różnych wariacji, np. jajek zapiekanych w szynce parmeńskiej (pycha na śniadanie!).

W sprzedaży dostępne są różne wielkości – na 4, 6, 8, 12 sztuk. Ja piekę wszystko w dużych porcjach, dlatego moje blaszki są znacznych rozmiarów.

Warto zainwestować w dobrą jakościowo formę, np. z powłoką nieprzywierającą. Dzięki temu obejdzie się bez natłuszczania formy przed pieczeniem.  Mam też jej silikonową wersję, jednak nie polubiłyśmy się szczególnie. Przygotowując muffiny wlewamy do blaszki sporo ciasta, które w nieusztywnionej silikonowej formie kilka razy wylało mi się podczas przenoszenia do piekarnika. Silikonowe foremki spotkać możemy w różnych kształtach – kwiatów, postaci z bajek, samochodów, misiów itd. Jeśli chcecie się pobawić formą – silikonowe formy będą idealne.

Moje, jak widać na zdjęciu, są  mocno „spieczone”. Dzieje się tak, gdy pieczemy babeczki z masłem. Plamki nie wpływają na efekt wypieku, burzą jedynie estetykę formy.

Co w niej przygotujesz?

– muffiny (np. muffiny ze śliwką)
– cupcake (np. cupcake z kremem czekoladowym)

 5. Forma do tarty

tarta

Jeśli takiej nie posiadacie bardzo zachęcam do kupienia formy z wyjmowanym dnem. Dzięki temu brzegi naszego ciasta będą miały idealny kształt.

Ja w swojej kolekcji posiadam formę okrągłą i prostokątną. Tej pierwszej używam znacznie częściej. Ma powłokę nieprzywierająca, dzięki czemu ciasto doskonale odchodzi od brzegów. Podajecie tartę bezpośrednio na spodzie, więc można zaprezentować ją gościom w całej okazałości.

Co w niej przygotujesz?

– tarty na słodko i na słono (np. tarta cytrynowa)
– desery i ciasta bez pieczenia (np. banoffee)

6. Formy do babki

babka

Zgadzam się, nie jest to forma, którą należy natychmiast kupować. Wszystkie babki można spokojnie upiec w keksówce lub formie okrągłej czy kwadratowej. Jednak co babka na stole, to babka 🙂

Co w niej przygotujesz?

– babki (np. babkę piaskową) i drożdżowe!
– inne ciasta, które chcesz zaprezentować w odświętnym wydaniu (np. marchewkowe)

Polecam formę z kominem, czyli z dziurą w środku. Ciasto łatwiej odchodzi od formy i efekt jest bardziej „WOW”. Obecnie można kupić formy do babek o niesamowitych kształtach. Tak upieczone ciasto nie potrzebuje żadnych innych dekoracji. Niestety najczęściej są dość drogie. Na razie w mojej kolekcji znajduje się jedna „babkowa” forma, choć nie mówię ostatniego zdania w tej kwestii 🙂

 

7. Formy jednorazowealu

Jeżeli masz upiec swoje pierwsze ciasto i nie wiesz czy stanie się do czynnością stałą, polecam wykorzystanie jednorazowych foremek. Na rynku dostępne są aluminiowe oraz papierowe. Warto je wypróbować, a jak złapiecie bakcyla to będziecie chcieli stworzyć swoją własną kolekcję form.

Takie formy przydają się także, gdy pieczemy wielowarstwowe ciasta, a nie mamy wielu form w takim samym rozmiarze. Ja te okrągłe wykorzystałam do przygotowania tęczowego tortu, który składał się z 5 biszkoptów.

Powodzenia! Jeśli macie jakieś pytania czy wątpliwości odnośnie form do pieczenia, śmiało piszcie! Postaram się pomóc.

Advertisements