Koszyczki śmietankowe z truskawkami
Ciasto filo jest moim ostatnim odkryciem. Tak jak francuskie sprawdza się świetnie do wypieków słonych jak i słodkich. Tak jak francuskie tworzy „warstwowe” pyszności. Tak jak francuskie jest kaloryczne. Tak jak francuskie jest pyszne!
Gotowe ciasto filo kupujemy w suchych arkuszach, które należy przed pieczeniem natłuścić. Robiąc tartę każdy płat posmarowałam oliwa z oliwek. Przy wersji słodkiej wykorzystałam roztopione masło.
Pyszny i szybki deser na niespodziewanego słodkiego głoda.
Potrzebujesz:
– 1 opakowanie ciasta filo
– ok 150 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
– 200 g mascarpone
– 200 ml śmietanki kremówki
– kilka łyżek cukru pudru
– ok 200 g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto filo rozwiń (jest zwinięte w rulon) i podziel na kwadraty. U mnie wyszło 6 koszyczków (dużych). Każdy płat posmaruj dokładnie rozpuszczonym masłem i układaj jeden na drugim. Gdy wszystkie będą gotowe boki zawiń do środka i ułóż każdy w blaszce do muffin.
Piecz ok 20 minut (do złotego koloru) w 180ºC. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Śmietankę wstaw na ok 15 minut do zamrażalki bezpośrednio przed ubijaniem. Ubiją ją na sztywno. Serek mascarpone dodaj w 3 partiach i miksuj na najniższych obrotach. Dodaj cukier puder według uznania.
Krem śmietankowy wstaw do lodówki do momentu dekoracji.
Zimne koszyczki napełnij kremem i udekoruj truskawkami. Od razu podawaj.
Koszyczki najlepiej wypełnić kremem bezpośrednio przed podaniem, aby ciasto nie nasiąknęło wilgocią ze śmietany. Ja jednak na początku przygotowałam wszystkie i następnego dnia był prawie jak nowe 🙂
Smacznego!
Pingback: Koszyczki śmietankowe z truskawkami | FlyB - Kulinaria