Pierwszy raz kupiłam i spróbowałam jarmużu. Wcześniej coś tam słyszałam, coś czytałam, że super, że fajny. Okazał się bardzo fajny i wartościowy ale też smakowity.
Jarmuż zawiera przeciwutleniacze, które chronią Nas przed nowotworami, reguluje ciśnienie krwi i system krwionośny. Jest skarbnica witamin i minerałów. Do koktajlu użyłam surowego.
Jeśli ma być poddany obróbce termicznej, nie powinno to przekraczać 4 minut, aby nie pozbawić warzywa cennych wartości odżywczych.
Na jarmuż powinny uważać osoby z problemami z tarczycą. Zawiera związki (goitrogeny), które wpływają na metabolizm jodu i obniżają jego stężenie w organizmie.
Na 2 porcje koktajlu potrzebujesz:
– 2 garści jarmużu – ok 200 g truskawek – 1 banan – 1 szklanka wody – 2 łyżeczki zarodków pszennych – 2 łyżeczki otrębów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładki i pyszny koktajl.
Pingback: koktajl #3 | FlyB - Kulinaria