Mus czekoladowy

mus1

mus2

mus3

mus4

Mus czekoladowy. Najprostszy, bez jajek, najpyszniejszy, bardzo prosty. U mnie bez dodatkowego cukru, tylko na czekoladzie. Wspaniale smakuje z owocami lata. U mnie maliny.

Potrzebujesz:

– ok 300 ml śmietanki 36%
– 100 g czekolady gorzkiej
– ew. cukier puder do osłodzenia

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, chwilę przestudź.

Śmietankę schłodź w zamrażalniku. Ubij mikserem na bitą śmietanę. Cienkim i wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Może być jeszcze ciepła. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na końcu dodaj ew. cukier i wymieszaj.

Musem napełnij  kokilki lub małe miseczki. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj owocami.

Do „środka” musu można dodać owoce, orzechy, migdały i to wszystko co uwielbiacie.

Smacznego!