Mus czekoladowy. Najprostszy, bez jajek, najpyszniejszy, bardzo prosty. U mnie bez dodatkowego cukru, tylko na czekoladzie. Wspaniale smakuje z owocami lata. U mnie maliny.
Potrzebujesz:
– ok 300 ml śmietanki 36% – 100 g czekolady gorzkiej – ew. cukier puder do osłodzenia
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, chwilę przestudź.
Śmietankę schłodź w zamrażalniku. Ubij mikserem na bitą śmietanę. Cienkim i wolnym strumieniem wlewaj roztopioną czekoladę. Może być jeszcze ciepła. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na końcu dodaj ew. cukier i wymieszaj.
Musem napełnij kokilki lub małe miseczki. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj owocami.
Do „środka” musu można dodać owoce, orzechy, migdały i to wszystko co uwielbiacie.
Pingback: Mus czekoladowy | FlyB - Kulinaria
Wygląda bosko , dodaje do listy do zrobienia😄
Basiu bardzo polecam!
Na taki mus zawsze cieknie mi ślinka, oj zjadło by się…. 🙂
U mnie już cały wyszedł, ale cały urok w prostocie przygotowania, a potem już się tylko delektować 🙂
Nie jestem czekoladowa ,ale z tymi malinami to zjem.
Maliny super się komponują. Jak dasz dużo nie poczujesz czekolady 🙂
Dobre.
Oj musze zrobić w weekend 😉
Koniecznie! Jest pycha!
Postanowiłam nie jeść czekolady,ale to przecież mus nie czekolada!
Izabela dobrze kombinujesz! A poza tym to czekolada gorzka, bardzo zdrowa. Grzech nie jeść 🙂
Adoptuj mnie! 😂 😍❤️
Bardzo chętnie, tylko musisz obiecać, że będziesz po sobie zmywać, bo tego to nie znoszę 🙂
Zawsze zmywam!:) porządek na pierwszym miejscu:)
Zuch! Biorę Cię w ciemno! 🙂
Jadłabym! Jak to przebosko wygląda!
Śmiało! Polecam do kawy 🙂