Jagodzianki z waniliowym twarogiem

jagodzianki1

jagodzianki2

jagodzianki3

Pierwsze jagodowe szaleństwo w tym roku. Osłodzenie końca sezonu truskawkowego, który zawsze przyjmuję z żalem.

Jagody najpyszniejsze są te zerwane własnoręcznie, tylko kto ma na to czas!  Ja jestem w stanie wygospodarować czas na jeden wypad do lasu. najlepiej w tygodniu, z samego rana, aby wyprzedzić innych jagodo – zbieraczy.

Jak już jagód nazbieracie lub kupicie polecam wspaniałe jagodzianki do odrywania z waniliowym twarożkiem.

Potrzebujesz:

– 560 g mąki
– 2 jajka
– 50 g cukru
– 20 g świeżych drożdży
– 60 g masła
– 300 ml mleka
– 1 łyżka masła do wysmarowania blachy

Nadzienie

– ok 500 g jagód
– 400 g twarogu półtłustego lub tłistego (nie trzeba mielić)
– 2 żółtka
-ok 50 g cukru z prawdziwą wanilią
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

– 1 szklanka cukru pudru
– 2-3 łyżki wody przegotowanej

Przygotowanie:

Z drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W pozostałym ciepłym mleku rozpuścić masło.

W misie miksera wymieszać pozostałą mąkę i cukier, dodać jajka, mieszankę mleka z masłem oraz zaczyn. Wyrabiać mikserem lub ręcznie ok 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste i nie kleić się do rąk.

Miskę przykryć folią aluminiowa i  ściereczkę. Odstawić w ciepłe, bez przeciągów miejsce na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Pod koniec czasu oczekiwania na rozrost ciasta przygotować ser. Wszystkie składniki wymieszać na gładka masę.

Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić, aby pozbyć się powietrza. Podzielić na dwie części.

Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, posmarować połową sera i posypać połowa jagód. Zwinąć w roladę i pokroić w ok 3 cm plastry. Okładać obok siebie (powinny się stykać) w wysmarowanej masłem blaszce.

Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 – 40 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wstawić do nagrzanego do 200ºC  piekarnika i piec ok 20 minut.

Przygotować lukier. Cukier puder wymieszaj z wodą na gładki lukier bez grudek. Lukier można także przygotować na bazie soku z cytryny.

Bułeczki lekko przestudź i jeszcze ciepłe polukruj.

Czuję, że ten przepis na stałe zagości w mojej domowej piekarni. Także z innymi owocami.

Smacznego!

 

 

Reklamy