Drożdżówka z truskawkami, nektarynkami i owsianą kruszonką

drozdzowka1

drozdzowka2

Po waniliowych babeczkach pozostało mi ok 200 g truskawek. Za mało na całą blachę ciasta, dlatego dla towarzystwa połączyłam je z nektarynkami.

A na wierzch bardzo, bardzo dużo owsianej kruszonki. Kruszonkę love forever!

W sam raz do popołudniowej kawki.

Potrzebujesz:

– 25 g drożdży
– 300 ml ciepłego mleka
– 500 g mąki
– 100 g rozpuszczonego masła
– 59 g drobnego cukru
– 1 jajko
– 200 g truskawek
– 2 nektarynki

Kruszonka:
– 100 g zimnego masła

– 150 g mąki
– 30 g brązowego cukru
– 50 g płatków owsianych (u mnie zwykłe)

Przygotowanie:

Drożdże, 100 ml mleka, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszaj na gładką masę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 20 minut – aż podwoi swoja objętość.

Mąkę, resztę cukru i mleka, rozpuszczone masło, jajko oraz wyrośnięte drożdże umieść w misie miksera i wyrabiaj hakiem ok 10 minut, lub ręcznie ok 15 minut. Ciasto powinno być zwarte
i elastyczne.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do podwojenia objętości.  Ja miskę przykrywam folia aluminiową, na to kładę ściereczkę i owijam wszystko kocem, aby ciasto poczuło ciepło i błogość.

Owoce umyj, wysusz. Truskawki odszypułkuj i przekrój nas połowę. Nektarynki pozbaw pestek i pokrój na kostkę.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki do czasu pieczenia ciasta.

Gdy urośnie, krótko je wyrabiaj, aby pozbyć się powietrza. Rozwałkuj i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż równomiernie owoce, posyp kruszonką i odstaw na kolejne 15 minut, aż się napuszy.

Drożdżówkę wstaw do nagrzanego do 180° C i piecz (góra i dół) ok 40 minut do „suchego patyczka”. Kruszonka powinna się zarumienić.

Najlepsza jest w dniu pieczenia, ale można ja przechowywać do 2 dni przykrytą ściereczką.

Odczekaj aż przestygnie, choć to trudne. Dasz radę, jesteś dzielny!

Smacznego!

 

 

Reklamy