Lizaki z owoców

lizaki1

lizaki2

lizaki3

lizaki5

lizaki4

Wspaniała i prosta propozycja na zdrowe słodycze dla najmłodszych ( i tych starszych również). Przemycamy witaminy ze świeżych owoców w czekoladowej formie, której nikt się nie oprze.

Przygotowałam lizaki z truskawki, kiwi i bananów. Te bananowe są „najłatwiejsze” w obsłudze i najwygodniejsze w jedzeniu.

Aby lizaki nie były smutne patyczki obwiązałam kolorowymi taśmami klejącymi.
Do kupienia w sklepach papierniczych.

Potrzebujesz:

– 1 kiwi
– 1 banan
– 3 truskawki
– 9 drewnianych (lub plastikowych) patyczków
– ok 400 g gorzkiej czekolady (warto mieć pod ręką dodatkową tabliczkę)

 

Przygotowanie:

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia.

Owoce umyj, odszypułkuj i obierz ze skórki. Kiwi i banana  podziel na 3 części. Owoce natnij z jednej strony na głębokość ok 3 cm.

Końcówkę patyczka zanurz roztopionej czekoladzie i wsuń w otwór w owocu. Odłóż do zastygnięcia. Dzięki temu zabiegowi, owoc nie będzie się „zsuwał” z patyczka tylko się do niego przyklei.

Po kilku minutach owoce zanurzaj w roztopionej czekoladzie i odłóż do zastygnięcia. Gdy czekolada będzie zimna lizaki warto włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała.

Smacznego!