Sernik na zimno z musem truskawkowym

sernik6

sernik7

sernik5

Latem wszyscy lubią się ochłodzić. Lubimy i my. Najlepsze w tym temacie w kwestiach deserowych są ciasta bez pieczenia.

My uwielbiamy serniki na zimno. Tutaj w konfiguracji z musem truskawkowym. Koniecznie wypróbujcie choć raz w sezonie.

Potrzebujesz:

SPÓD:

– 1 opakowanie ulubionych ciasteczek kruchych (u mnie pełnoziarniste)
– ok 70 g rozpuszczonego masła

MASA SEROWA:

– 750 g twarogu tłustego, zmielonego min. 2 razy (ew. gotowy ser w wiaderku) w temperaturze pokojowej
– 250 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
– kilka łyżek cukru pudru
– 3 łyżeczki żelatyny
– ok 50 ml wody

MUS TRUSKAWKOWY:

– ok 500 g truskawek
– ok 200 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki soku z cytryny
– kilka łyżek cukru pudru
– 4 łyżeczki żelatyny
– ok 60 ml wody

 

sernik4

sernik1

 

Przygotowanie:

SPÓD

Ciasteczka i masło umieść w blenderze i utrzyj na konsystencje mokrego piasku. Dno formy wysmaruj masłem, ciasteczka wsyp na dno i dociśnij na całej powierzchni.

Wstaw do lodówki na min 1 godzinę.

MASA SEROWA

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż do garnuszka i podgrzej do rozpuszczenia się żelatyny, ale nie powinna się zagotować. Pozostaw do przestudzenia.

Twaróg, jogurt, cukier puder chwilę zmiksuj. Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, wymieszaj. Dodaj całość do masy serowej i chwilę zmiksuj.

Wylej na spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.

 MUS TRUSKAWKOWY

Truskawki odszypułkuj. Zmiksuj na puree, dodaj sok z cytryny i cukier puder.

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie przełóż do garnuszka i podgrzej do rozpuszczenia się żelatyny, ale nie powinna się zagotować.

Pozostaw do przestudzenia.

Jogurt grecki zmiksować z puree truskawkowym, dodać żelatynę. Delikatnie wylać na stężałą masę serową (ja zrobiłam to następnego dnia od wstawienie do lodówki).

Odstawić do stężenia.

Sernik przechowuj w lodówce. Przy krojeniu nóż mocz w gorącej wodzie.

Smacznego!