Koktajl #10
Gdy odkryłam moc sałat w koktajlach pozostaje na tej drodze. Środowa propozycja jest z rukolą.
Jak się dowiedziałam rukola:
– jest jeszcze lepsza (jeśli chodzi o właściwości zdrowotne) niż sałata masłowa ponieważ zawiera kilka razy więcej wapnia i magnezu
– korzystnie wpływa na procesy trawienne
– cynk (dzięki któremu ma lekko ostry smak) działa antybakteryjnie i oczyszcza organizm z toksyn
– zawarty w rukoli potas reguluję pracę nerek oraz wspomaga wydzielania insuliny
Na 2 porcje koktajlu potrzebujesz:
– 2 garście rukoli
– 1 pomarańcza
– 1 owoc kiwi
– 2 łyżeczki młodego jęczmienia
– szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
Pomarańczę i kiwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząsrki nad blenderem (aby nie stracić soku). Dodaj rukolę, jęczmień oraz wodę. Zmiksuj na gładki koktajl.
Smacznego!
Pingback: Koktajl #10 | FlyB - Kulinaria
Ooo pomarańcza i kiwi, jeszcze tak nie łączyłam:) musze spróbować!:)
Jestem sama zaskoczona niektórymi połączeniami, ale wszystkie pozytywnie 🙂
Naprawde extra!