Baby piknikowe

W tym roku nie mogliśmy sobie pozwolić na dłuższy wyjazd na weekend bożo-ciałowy. Zaplanowaliśmy jednak coś bardzo staroświeckiego.

Piknik.

Piknik ma w sobie wielki urok.

Piękne kosze wypełnione pysznościami, elegancki kocyk i bon – ton. Lubię to!

Na miejsce wybraliśmy urokliwa plażę za Ełkiem, która pokazał nam znajomy. Wybaczcie nie zdradzę gdzie to jest, bo jej główną zaletą jest to, że wie o niej bardzo mało osób. Może 5.

Długo dumałam nas odpowiednim menu. Ostatecznie przygotowałam:

– babeczki z ciasta filo z szybką parmeńską i jajkiem
– tortille z sałatą, serkiem i łososiem
– mega baby piknikowe z twarożkiem i truskawkami i bardzo dużą ilością kruszonki (znacie moją słabość do takowej, prawda?)
– oraz pierwsze truskawki

Do tego termos herbaty.

piknik4

piknik5

piknik6

 

Było cudownie. Słońce, które początkowo nie chciało się z Nami bawić, potem rozbłysło z taką siłą, że spaliliśmy sobie po pół twarzy. Jezioro, las i kości.

piknik7

Kości bowiem to jedna z naszych ulubionych gier towarzyskich. Gramy w nią ze znajomymi w pubach, gramy na święta z rodziną, gramy też sami (często o to kto zmywa).

Chyba się starzeję, bo najlepszym relaksem jest drzemka pod chmurką i szum wody. W momencie jak pojawiła się młodzież z gazowanymi napojami i hitami dyskotekowymi oddaliśmy pieczę nad tym cudownym miejscem.

Apeluję! Urządzajcie sobie pikniki!

Zabierzcie na przykład baby drożdżowe.

piknik1

piknik2

piknik3

Potrzebujesz:

CIASTO
– ok 250 g mąki tortowej
– 1 op. suchych drożdży ( 7 g)
– 2 żółtka
– 1/2 szklanki mleka
– 50 g roztopionego masła
– 50 g cukru z prawdziwą wanilią

NADZIENIE

– ok 200 g tłustego twarogu
– 1 jajko
– ok 20 g cukru z prawdziwą wanilią
– 12 truskawek

KRUSZONKA

– 50 g masła
– 30 g mąki tortowej
– 20 g brązowego cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj żółtka, mleko, cukier waniliowy oraz masło. Wyrabiaj ręcznie ok 10 minut lub hakiem ok 6 minut aż stanie się miękkie i elastyczne. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, bez przeciągów miejsce na min. 1 godzinę – do podwojenia objętości. Ja miskę otulam kocem.

Twaróg wymieszaj z jajkiem i cukrem. truskawki umyj i pozbądź się szypułek.

Składniki na kruszonkę zagnieć i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, aby pozbyć się powietrza i podziel na 6 części (lub 10 mniejszych).

Kulę z ciasta umieść w papilotce tulipanowej (lub bezpośrednio do otworu w blaszce muffinkowej wysmarowanej masłem).

Zrób dziurę, do której włóż łyżkę masy serowej i 2 truskawki. Posyp kruszonką. Tak samo zrób ze wszystkimi babeczkami.

Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 20 minut, kontrolując stan babeczek.

Wyjmij, przestudź i zabierz na piknik!

Smacznego!