Tarta z konfiturą rabarbarową i jabłkami

Kolejna propozycja na tarte z pełnoziarnistą mąką, i znowu z rabarbarem. Tym razem jednak dominują jabłka, a konfitura rabarbarowa jest słodkim środkiem.

Dałabym go więcej, ale niestety pozostały mi tylko 3 łodyżki z poprzedniej tarty rustykalnej.

Pisząc wpis, mam już do 1 kg w spiżarce (hurra!), zatem wypieków z rabarbarem będzie więcej. Trzeba korzystać póki jest z Nami i nie odjedzie do krainy rabarbarowej i powróci dopiero za rok.

rabar1

rabar2

Potrzebujesz:

CIASTO:

– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej „białej”)
– 4 żółtka
– 200 g masła, zimnego
– 4 łyżki brązowego cukru

KONFITURA RABARBAROWA:
– 3 łodyżki rabarbaru + 4 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 3 duże jabłka ( ok 1 kg)
– szczypta cynamonu

– łyżka otrębów lub bułki tartej
– ew. cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Ja to zrobiłam siekaczem do kruchego ciasta. Bardzo ułatwia i przyśpiesza sprawę.

siekacz

Ciasto zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

NADZIENIE:

Rabarbar umyć, pokroić na ok 2 cm kawałki. Nie obierałam go ze skóry. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i wlać 2 łyżki wody.

Gotować na małym ogniu do rozpadnięcia się owoców.  Zdjąć z palnika.

Po kilku minutach dodać mąkę ziemniaczana i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do ostygnięcia.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ok 1,5 cm talarki.

Ciasto po schłodzeniu rozwałkować i przełożyć do formy na tartę.

Testowałam nieprzywierającą formę szklana, dzięki czemu nie musiała używać ani papieru ani formy natłuszczać. Nakłuć wykałaczką na całej powierzchni. Wysypać otręby lub bułkę tartą.

Na środku wyłożyć konfiturę rabarbarową, a dookoła ułożyć talarki z jabłek. Posypać cynamonem.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika (góra i dół)  i piec ok 30 minut.

Po przestudzeniu tarty można oprószyć ją cukrem pudrem.

Smacznego!

rabar3

Reklamy