Pełnoziarnista tarta z rabarbarem

Pyszna, pełnoziarnista tarta z kwaskowatym rabarbarem. Pysznie krucha,  z posmakiem orzechowym dzięki pełnoziarnistej mące. Wspaniała do kawy i fascynująco rustykalna!

rabarbar1

rabarbar2

rabarbar3

rabarbar4

 

Potrzebujesz:

CIASTO
– 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub pszennej)
– 140 g zimnego masła
– 4 łyżki brązowego cukru
– 1 jajko
-szczypta soli

NADZIENIE
– 5 gałązek czerwonego rabarbaru
– 4 łyżki brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki soku z cytryny

– cukier puder do posypania

Przygotowanie:

NADZIENIE

Rabarbar pokroić na kawałki ok 2 cm, bez obierania ze skórki. Posypać cukrem brązowym i cukrem waniliowym oraz dodać cynamon oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.  Odstawić.

CIASTO

Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować w kulę a następnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg. W środku ułożyć rabarbar oraz skropić go sokiem z cytryny. Boki ciasta zawinąć na rabarbar, pozostawiając widoczny środek.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklamy