Lody jogurtowo – truskawkowe

lody1

lody2

lody3

Nie ma nic prostszego i lepszego na upalny dzień.

Kocham lody.

Te kupne są bardzo często zbyt słodziuchne, dlatego najlepsze są domowe.  Nie mam jeszcze maszynko do lodów, więc muszę korzystać z najprostszych przepisów. Ten właśnie do takich należy.

Potrzebujesz:

 

– ok 400 g truskawek
– ok 200 ml jogurtu greckiego
– 2-3 łyżki (lub więcej) cukru pudru

Przygotowanie:

Truskawki umyj, odszypułkuj. Owoce zalej jogurtem dodaj cukier puder i miksuj na gładką masę (lub krócej, aby były kawałki owoców).

Masę przelej do foremek do lodów i wstaw do zamrażalnika na min 3 godziny (u mnie całą noc). Jeśli nie masz specjalnych foremek, możesz zrobić je w większym pudełku.

Lody zaraz po wyjęciu z zamrażalnika są bardzo twarde i trudno je wyjąć z formy lub z pojemnika. Odczekaj chwilę.

Jedz do woli!

Prawda, że proste?

To zdecydowanie nie jest moja ostatnia próba.

Smacznego!