Serniczki – 100% sera

Pamiętam ten dzień doskonale. Ranek nie wskazywał na to, że ogarnie mną potężna ochota na coś serowego. Sezon truskawkowy także w pełnej krasie – nie można było tego zignorować. Szybkie i uporczywe myślenie nad doskonałym wypiekiem doprowadziło mnie do lekkich (ale wilgotnych) jak puch serniczków z delikatnym (aczkolwiek znaczącym) akcentem truskawkowym. Błyskawiczne
w przygotowaniu, z wykorzystaniem kilku składników i obłędnie pyszne serniczki zniknęły w kilka godzin od ich przygotowania. Już teraz pozostało mi po nich jedynie mgliste wspomnienie, no i te zdjęcia 🙂
serniczki1

serniczki2

serniczki3

serniczki4

Aby przygotować 10 serniczków potrzebujesz:

– 500 g twarogu na sernik
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru
– cukier lub aromat waniliowy
– 2 łyżki mąki
– 5 truskawek

Jak to zrobić?
Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Twaróg wymieszaj z jajkiem, mąką i cukrem oraz aromatem (cukrem) waniliowym. Masę przelej do papilotek. Każdy serniczek udekoruj połówka truskawki.

Piekarnik rozgrzej do 180C, wstaw do niego foremkę i natychmiast zmniejsz temperaturę do 120C. Piecz ok 30 minut do „suchego patyczka”.
Udekoruj cukrem pudrem, czekoladą lub pałaszuj seute.

Serniczki możesz upiec na kruchym lub ciasteczkowym spodzie. Wystarczy ciasto wcisnąć w papilotkę i na to wylać masę serową.
Przechowuj w lodówce.

Smacznego serowania! 🙂