Drugie życie truskawek (kruszonka love!)

W okresie truskawkowym wpadam w istny szał. Kupuję truskawki codziennie, najlepiej całe kobiałki. Choć bywają dni, że 2 kg niepostrzeżenie znika, to zdarza się i tak, że owoce zostają. Wyrzucić? Nie wypada. Ugotować kompot? W zasadzie pijemy tylko wodę. I nagle wpada do głowy crumble! W truskawkowej wersji już gościł na blogu (zajrzyj) w wersji dość dietetycznej, tym razem proponuję szybką i bezwstydnie przeładowaną kruszonką! (kruszonka love!!!). Zapraszam! Pożarliśmy jeszcze ciepłe, stąd i zdjęcia dość lakoniczne, z niecierpliwą łyżką w ruchu 🙂

crumble

crumble2

Aby przygotować crumble truskawkowe potrzebujesz:

– min. 0,5 kg. truskawek
– 100 g masła
– 20 g cukru brązowego
– 50 g mąki pszennej
– 30 g płatków migdałowych

Jak to zrobić?

Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek, Ułóż w żaroodpornej blaszce.
Masło rozpuść z cukrem, przestudź następnie dodaj mąkę i płatki migdałowe i wszystko zagnieć. Jeśli będzie zbyt „luźne” dodaj mąkę. Ciasto rozkrusz na truskawkach. Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika, piecz ok 20 minut, do ozłocenia się kruszonki.

Wcinaj na zdrowie!

crumble3

Advertisements