Waniliowe babeczki z truskawkami

babeczki1

babeczki2

W weekend robiliśmy sobie truskawkowe pożegnania. Powstała drożdżówka z truskawkami, nektarynką i kruszonką owsianą oraz delikatne jak puch waniliowe babeczki z truskawkami. Na nie właśnie dziś Was zapraszam.

Potrzebujesz:

– 3/4 szklanki mąki
– 130 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki cukru pudru (mój poziom słodyczy bardzo się obniżył, dlatego następnym razem dam 1/3 szklanki)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
– ok 200 g truskawek (lub innych ulubionych owoców)
– ew. cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzyj mikserem na białą masę, następnie dodaj cukier puder.

Dodawaj po 1 jajku miksując za każdym razem. Masa w tym momencie może się zważyć, ale nic to dla takich zuchów jak My. Wystarczy wymieszać całość na jednolita masę.

Do masy maślano – jajecznej dodaj ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Całość delikatnie wymieszaj.

Truskawki umyj, odszypułkuj i każda przekrój na pół.

Papilotki umieść w blaszce muffinowej i wkładaj (ciasto jest dość gęste) po ok 1,5 łyżki masy do każdej. Truskawki układaj na wierzchu.

Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 10 minut do „suchego patyczka”, kontrolując ich stan.

Ostudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

 

Advertisements