Waniliowe babeczki z truskawkami
W weekend robiliśmy sobie truskawkowe pożegnania. Powstała drożdżówka z truskawkami, nektarynką i kruszonką owsianą oraz delikatne jak puch waniliowe babeczki z truskawkami. Na nie właśnie dziś Was zapraszam.
Potrzebujesz:
– 3/4 szklanki mąki
– 130 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 jajka w temperaturze pokojowej
– 1/2 szklanki cukru pudru (mój poziom słodyczy bardzo się obniżył, dlatego następnym razem dam 1/3 szklanki)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
– ok 200 g truskawek (lub innych ulubionych owoców)
– ew. cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj mikserem na białą masę, następnie dodaj cukier puder.
Dodawaj po 1 jajku miksując za każdym razem. Masa w tym momencie może się zważyć, ale nic to dla takich zuchów jak My. Wystarczy wymieszać całość na jednolita masę.
Do masy maślano – jajecznej dodaj ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Całość delikatnie wymieszaj.
Truskawki umyj, odszypułkuj i każda przekrój na pół.
Papilotki umieść w blaszce muffinowej i wkładaj (ciasto jest dość gęste) po ok 1,5 łyżki masy do każdej. Truskawki układaj na wierzchu.
Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 10 minut do „suchego patyczka”, kontrolując ich stan.
Ostudzone babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub oblać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Reklamy
Super ,pa truskaweczki.
Smutny to czas, ale dopada nas co roku.
Wyglądają super, te babeczki oczywiście 😊
Babeczki generalnie zawsze są super, prawda? 🙂
Prawda to😊
Piękne! Tylko jeść!
🙂