Pełnoziarniste pancakes

pancakes

pancakes3

pancakes2

Lubię pancakes’ y dlatego, że:

1. są pyszne
2. są pożywne i sycące
3. za każdym razem można je podawać w innej odsłonie
4. można je przygotować wieczorem i skonsumować na śniadanie dnia następnego

Tym razem w odsłonie pełnoziarnistej, z jogurtem naturalnym i truskawkami. Pyszne!


Potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista, ale może to być zwykła „biała”)
– 2 jajka- ok 1,5 szklanki mleka
– 75 g rozpuszczonego masła
– 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2łyżki brązowego cukru
– szczypta soli


Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sola i cukrem.

Jajka połącz z mlekiem i masłem.  Mokra mieszankę dodaj do suchych składników.

Smaż na suchej patelni do złotego koloru z obu stron. Pamiętajcie, że placki bardzo rosną, dlatego ciasto wylewaj w dużych odstępach od kolejnej porcji.

Jeśli smażymy je z wyprzedzeniem, po ostygnięciu należy je przykryć papierem (śniadaniowym lub do pieczenia), aby nie wyschły.

Podawaj z ulubionymi dodatkami – dżemem, miodem, czekoladą, jogurtem, owocami, orzechami….wybierz swoją ulubioną konfigurację.

Smacznego!

 

Reklamy