Koktajl #7

A to cudeńko pomogło mi powstać dzielnie o 7 rano, aby kolejny dzień ruszyć do pracy.
Praca fajna, bo na świeżym powietrzu podczas białostockiego biegu sztafetowego.
Choć fajnie i wśród dzieci to jednak obudzić się w niedzielny poranek po sobotniej pracy, nie jest łatwe.
Po raz kolejny pomocny okazał się zielony kolor: avocado, melon, jarmuż i siemię lniane. Wspaniale energetyczny!
Melon jest cudowny. Co prawda te kupione w sklepie nie umywają się do tych, które jedliśmy w sezonie w Rumunii (relacja tutaj), gdzie byłe sprzedawane na każdym rogu ze wspaniale dojrzałymi arbuzami!
Melon:
– w 90% składa się z wody, więcej tak samo jak ogórek i arbuz polecane są w upał
– bardzo istne jest tez to, że jest mało kaloryczny, czyli w diecie jest wielkim pokrzepieniem
– jest źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i przed rakiem
– posiada witaminy z grupy B oraz C.
Aby przygotować 2 porcje koktajlu potrzebujesz:
– 1 awocado
– 1/3 melona
– 2 garście jarmużu
– 2 łyżeczki siemienia lnianego
– 1 szklanka wody mineralnej
Przygotowanie:
Awocado przepołowić i wydrążyć łyżką do blendera. Dodać melona bez skóry i pestek, jarmuż, siemię lniane i wodę. Zmiksować na gładki koktajl.
Smacznego!
Reklamy
Pingback: Koktajl #7 | FlyB - Kulinaria