Siostrzyczki z budyniem waniliowym i karmelizowanym rabarbarem

bulki4

bulki6

bulki5

Zakończenie rabarbarowego sezonu z przytupem dzięki pachnącym bułeczkom drożdżowym z pysznym waniliowym budyniem, karmelizowanym rabarbarem oraz niezawodną kruszonką (kruszonka love!).

Jak to drożdżowe wypieki potrzebujemy trochę czasu i cierpliwości, ale jeszcze więcej ciepła i miłości.

Ciasto drożdżowe w nerwowej atmosferze nie wyrośnie. Nie wiem jak, ale jakoś to wyczuwa.

Ja takie cuda zostawiam sobie z reguły na wolny dzień, dzięki czemu zapach z pieczenia bułeczek jest ze mną cały dzień.
Koniecznie wypróbujcie, będziecie zachwyceni!

Potrzebujesz:

Ciasto:

– 25 g drożdży
– 75 g  masła
– 200 ml mleka
– 1 jajko
– ok 650 g mąki tortowej
– 1/4 łyżeczki soli
– 30 g cukru

 Nadzienie:

– budyń waniliowy  (+ mleko do jego przygotowania) + cukier z prawdziwa wanilią lub budyń waniliowy domowej roboty
– 300 g rabarbaru + ok 20 g brązowego cukru
– 2 łyżki wody

Kruszonka:

– 5o g mąki tortowej
– 50 g masła
– 10 g cukru

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz do miski.

Masło rozpuść, dodaj mleko i podgrzewaj mieszankę do uzyskania 37 stopni. Jeśli nie masz termometru to powinno się uzyskać temperaturę wyższą od temperatury ciała człowieka.

Zalej drożdże i mieszaj chwilę do rozpuszczenia się.

Dodaj jajko, cukier, sól i mąkę i wyrabiaj ok 7 minut robotem, lub ręcznie do momentu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.

Posyp mąką, przykryj czysta ściereczkę i odstaw w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1 godzinę.

bulki1

W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotuj rabarbar. Pokrój do na ok 2 cm kawałki, zasyp cukrem i dodaj 2 łyżki wody. Wstaw na najmniejszy palnik i gotuj na małym ogniu do momentu rozpadnięcia się owoców, wyparowania wody i zgęstnienia masy.

Odstaw do ostygnięcia.

Budyń przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Do posłodzenia wykorzystaj cukier w ziarenkami wanilii.

Odstaw do przestudzenia. Gdy budyń będzie chłodny garnek przykryj folią spożywczą, aby nie dostało się powietrze, dzięki czemu nie powstanie kożuch.

Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto i odstaw do lodówki.

bulki2

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i zwiń w rulon. Podziel go na 8 kawałków i z każdego zrób kulę. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut o podwojenia objętości.

Gdy bułeczki urosną za pomocą szklanki (u mnie pucharek) zrób w każdej kuli wgłębienie, w której umieścimy nadzienie.

bulki3

Do każdego wgłębienia włóż łyżkę budyniu, a na wierzch łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Bułeczki posyp kruszonką.

Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz ok 20 minut.

Upieczone i pachnące bułeczki odstaw do przestygnięcia i pałaszuj jeszcze jak będą ciepłe. Najpyszniejsze z mlekiem.

bulki7

bulki8

Smacznego!

 

 

Reklamy