Rabarbarnik
Taka nazwa przyszła mi do głowy, gdy zobaczyłam te maluchy.
Miałam ochotę na pyszny deser rabarbarowy ale miał też być lekki i pożywny. Wymyśliłam zatem mus rabarbarowy z jogurtem greckim i prażonymi migdałami.
Wyszedł pyszny miks na zdrowie!
Ach ten rabarbar! Zaskakuje mnie w każdej odsłonie.
Potrzebujesz:
– ok 30o rabarbaru
– kilka łyżek cukru brązowego
– kilka łyżek wody
– ok 400 g jogurtu greckiego
– ok 50 g prażonych i posiekanych migdałów (lub innych ulubionych orzechów)
Przygotowanie:
Rabarbar, wodę i cukier włóż do garnuszka i gotuj na małym ogniu do wyparowania wody i soku z owoców. Gdy masa będzie dość gęsta odstaw do ostygnięcia.
Po przestudzeniu masy, zmiksuj ją na gładki mus i rozłóż w kilku szklanek lub pucharków. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem na górę wyłóż jogurt grecki i posyp migdałami.
Smacznego!
Pingback: Rabarbarnik | FlyB - Kulinaria
Jak następnym razem ktoś mi zechce dać rabarbar,to nie będę uciekać tylko wypróbuję😊
Zdecydowanie warto, można regulować ilość cukru do musu i wtedy będzie słodki deser owocowy i nikt nie pozna nawet, że to rabarbar 🙂
Niebiański deser.
Tak!:-)
Ciekawy pomysł:) musi pysznie smakować:) daj troche!:p
Ostatnia porcja czeka. Śpiesz się jednak bo głodomory nadciągają 🙂