Boska tarta czekoladowa bez pieczenia

Wygląda ekskluzywnie i bardzo pracochłonnie, a w rzeczywistości jest to jedno z najszybszych i najprostszych deserów jakie można sobie wyobrazić. Aby nadać mu większego polotu upiękniłam tartę dekoracją czekoladową wykonaną na zimnym kamieniu.

Jeśli lubicie mniej wytrawne smaki polecam tartę cappucino – ten sam przepis, trochę inny smak.

tarta2

tarta4

tarta1

tarta3

Aby przygotować tartę czekoladową potrzebujesz:

 

SPÓD

– opakowanie ciasteczek Digestive

– 100 g ciemnej czekolady

– 50 g masła

 

MASA CZEKOLADOWA

– 300 g gorzkiej czekolady

– 300 ml śmietanki kremówki (30%)

– w. cukier puder

Jak to zrobić?

SPÓD

Masło rozpuść z ciemną czekolada w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiel herbatniki w blenderze na konsystencję piasku.
Zmielone herbatniki zalej masą maślano-czekoladową, wymieszaj. Masą wyłóż blaszkę
(najlepiej do tarty, z wyjmowanym dnem). Odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę do zastygnięcia.

MASA CZEKOLADOWA

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudź. Śmietankę ubij na sztywno, następnie chwilę zmiksuj z przestudzoną czekoladą. Wstaw do lodówki na ok 30 minut, aby masa się „związała”.

Masę wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię, udekoruj czekoladowymi ziarenkami kawy i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).

Tartę wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pokrojeniem, aby zmiękła i łatwiej się kroiła.

Czekoladowa rozkosz! A do tego taka prosta. Wypróbujcie koniecznie!

Reklamy