Triduum czekoladowe (dzień 3) – Croqembouche urodzinowy z kremem czekoladowym

Dziś moje 30 urodziny, ale co ważniejsze Światowy Dzień Czekolady 🙂

Z tej okazji podjęłam wyzwanie zrobienia mojego pierwszego w życiu croqembouche.

Życie jest jak croqembouche – składa się z wielu małych kawałków. Niektóre są ładne, niektóre mniej udane. Przerywane słodyczą ale i twardym „orzechem” do zgryzienia.

Jest to  spektakularny, francuski deser składający się z profiterolek (mini – ptysiów) z waniliowym kremem budyniowym (crème pâtissière) oraz domowej roboty karmelu.

Z okazji triduum czekoladowego złamałam tradycję i profiterolki nadziałam kremem czekoladowym.

Podsumowaniem truduum powinno być coś wyjątkowego, coś czego wcześniej nie było.  Taki jest właśnie ten deser. Duże wyzwanie, duże wrażenie! Mój pierwszy wyszedł koślawy, trochę przechylony – ale jestem z niego bardzo dumna. Po kilku próbach dojdę do perfekcji!

Ptysie warto upiec dzień wcześniej, a nadziać i skleić niedługo przed podaniem (inaczej będą sflaczałe).

Zaczynamy!

croqe5 - Kopia

Aby przygotować croqembouche potrzebujesz:

PROFITEROLKI:

– 400 ml tłustego mleka
– 200 g masła
– 2 szklanki mąki tortowej
– 8 jajek

KREM CZEKOLADOWY:

– 300 g gorzkiej czekolady
– 500 g mascarpone
– ew. cukier puder do smaku

KARMEL:

– 200 g cukru
– 80 ml wody

Jak to zrobić?

PROFITEROLKI:

Mleko i masło umieścić w garnuszku i zagotować. Na gotujące się mleko wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łopatką ok 1 minuty. Uważaj, aby masa się nie przypaliła. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ścianek.

Przełożyć do miski i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do zimnego masła wbijając po kolei po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.

croqe1

croqe2

Zimną masę umieścić w rękawie cukierniczym z dużą, okrągłą tylką. Wyciskać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 2 cm kuleczki w odstępach od siebie (podczas pieczenia rosną).

Piec ok 15 minut w 200 stopniach.

Ostudzić na kratce.

KREM CZEKOLADOWY:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do chwilowego przestygnięcia, a następnie wymieszaj szybko z mascarpone. Ewentualnie dosłodź do smaku.

croqe3 - Kopia

Ptysie nadziewaj kremem i do czasu przełożenia wstaw do lodówki.

 

KARMEL:

croqe4 - Kopia

Cukier i wodę umieść w garnuszku z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu bez mieszania ok 10 minut. Do momentu aż nabierze słomkowego koloru i po zanurzeniu widelca będzie się ciągną – jak babie lato 🙂

Jak złożyć croqembouche?

Profiterolki maczaj w karmelu i układaj w formie piramidy. Uwaga! Karmel jest bardzo gorący, uważaj aby się nie poparzyć. Na końcu widelcem przeciągnij karmel po deserze, powstaną karmelowe nitki.

croqe7

croqe6

Reklamy