Babka cytrynowa

Pierwsza propozycja „must have” wielkanocne! Wydaje się prosta, ale jak każda babka ucierana bywa kapryśna. Trzeba okazać jej dużo ciepła (aby składniki nabrały temperatury pokojowej) i miłości. Jak kobiecie 🙂 Zatem do lodówek, mikserów i próbować przed świętami 🙂

baba1

baba2

baba3

baba4

Aby przygotować babkę cytrynową potrzebujesz:

– 300 g mąki
– 250 g masła miękkiego
– 4 jajka ( w temperaturze pokojowej)
– 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru (u mnie mniej niż połowa)
– sok z 3 cytryn
– skórka otarta z 3 cytryn (cytryny dokładnie wyszorować przed użyciem)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– odrobina miękkiego masła do wysmarowania formy + kasza manna
– Lukier: kilka kropel soku z cytryny + cukier puder

Jak to zrobić?

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać.
Masło ucierać na biały krem, stopniowo dodając po łyżce cukru pudru. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując masę.

Do masy maślanej dodawać suche składniki w trzech turach, a na końcu sok oraz skórkę cytrynową.

Formę wysmarować bardzo dokładnie miękkim masłem oraz obsypać kaszą manną. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste).

Formę wstawić do nagrzanego do 160ºC piekarnika i piec ok 50 minut, kontrolując wypiek. Babka jest gotowa gdy włożona do niej wykałaczka będzie sucha. Jeśli góra zbyt mocno zacznie brązowieć przykryć ciasto folią aluminiową.

Babkę lekko przestudzić a następnie odwrócić formę do góry dnem na talerz. Babka powinna gładko wyskoczyć 🙂

Po jej całkowitym ostygnięciu przygotowac lukier z soku cytrynowego i cukru pudru i oblać babeczkę.
Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy sok z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosypujemy cukru pudru.

Babkę przechowywać w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Reklamy