Tarta bardzo czekoladowa

tarta2

Przychodzą takie dni, a szczególnie w okresach przejściowych jak przedwiośnie, że napada Nas niepohamowana zachcianka na pochłonięcie czegoś bardzo czekoladowego. Natychmiast! 🙂

Gdy chcemy coś mieć pysznego do kawy, ale:

a. nie mieć dużych wyrzutów sumienia
b. zjeść coś nieprzesłodzonego
c. być baaaaaardzo zadowolonym

podpowiedź jest tylko jedna : tarta czekoladowa, wręcz wytrawna, bardzo czekoladowa! Nie ma co się zastanawiać, trzeba robić!

tarta1

Aby przygotować tartę czekoladowa potrzebujesz:

CIASTO:
– 150 g mąki
– 100 g zimnego masła
– 30 g kakao
– 20 g cukru pudru
– 1 jajko
– szczypta soli

KREM:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
– 3 łyżki cukru pudru
– 20 g masła

Jak to zrobić?

CIASTO:

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto szybko rozwałkować (np. przy pomocy wałka z termoregulacją).

Foremkę wysmarować masłem, i wylepić ją ciastem (u mnie z wyjmowanym dnem, ale może być każda inna). Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.  Formę z ciastem włóżyć do lodówki aż piekarnik nagrzeje się do 200ºC.


Po upieczeniu formę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy kruchy spód będzie zimny zabierz się za przygotowanie kremu.

KREM:

Wszystkie składniki na krem włożyć do metalowej miski i umieścić ją w kąpieli wodnej. Pod wpływem pary z garnka składniki rozpuszczą się, mieszaj od czasu do czasu, aby składniki połączyły się i powstał krem czekoladowy. U mnie są 3 łyżki cukru, jeśli lubisz bardziej słodkie wersje, dodaj więcej.

Ciepły krem wyłóż na przestudzony kruchy spód.

U mnie tarta w wersji seute, ale polecam ją udekorować bitą śmietana i owocami.

Smacznego Nam wszystkim! 😉

Advertisements