Mini tartaletki czekoladowo – karmelowe

Nie znam nikogo (doprawdy nikogo!), kto oparłby się tym czekoladowo – karmelowym maluchom. Hops! Jeden gryz i niebo gwarantowane.
Pysznie maślane kruche spody (spodziki), wytrawne nadzienie czekoladowe uzupełnione słodkim karmelem, a wszystko zwieńczone chrupiącym orzeszkiem.
Ja zrobiłam mini wersje tartaletek, aby były bardziej podzielne, ale można przygotować je w większych rozmiarach. Pamiętajcie, aby wtedy wydłużyć czas pieczenia ok dwukrotnie.
tartaletki3
tartaletki1
tartaletki2
Aby przygotować mini tartaletki potrzebujesz (ok 50 sztuk) :
CIASTO:
– 150 g mąki
– 100 g masła
– 50 g cukru pudru
– 1 żółtko
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 250 g śmietanki kremówki 30% (lub 36%)
– 2 jajka (roztrzepane)
KARMEL:
– 1/2 puszki ugotowanego, słodzonego mleka skondensowanego
– 2 łyżeczki masła
ORAZ:
– 2 łyżeczki masła do wysmarowania foremek
– garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Jak to zrobić?
Mleko skondensowane wstaw do garna i zalej całą puszkę zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu ok 2 godzin, uzupełniając ubytek wody. Po tym czasie wyjmij puszkę z garnka i odstaw do ostygnięcia (NIGDY nie otwieraj gorącej puszki, bo wybuchnie 🙂
CIASTO:
Wszystkie składniki szybko zagnieć na kruche ciasto (o przygotowaniu idealnego kruchego ciasta przeczytasz tutaj i tutaj) i schłodź w lodówce min. 1 godzinę. Foremki wysmaruj masłem. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i foremką do babeczki wycinaj koła. Ciasto przełóż do foremki i wciśnij w dno. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz ok 7 minut. Po wyjęciu ciasta zmniejsz temperaturę do 180ºC.
Zabierz się za przygotowanie nadzienia.
NADZIENIE CZEKOLADOWE:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę ze śmietanką, wymieszaj aż powstanie gładka czekoladowa masa. Odstaw na kilka minut, a następnie wmieszaj delikatnie jajka i całość połącz na gładką masę. Nadzienie wyłóż do podpieczonych foremek i wstaw do piekarnika na ok 10 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
KARMEL:
1/2 puszki mleka skondensowanego i masła umieść w garnuszku i podgrzewaj do momentu połączenia się składników. Odstaw do przestygnięcia.
Tartaletki przyozdób kleksem karmelowym i posyp siekanymi orzechami włoskimi.

Ostrzegam! Nie da się od nich oderwać. A mały wymiar zagłusza bardzo skutecznie wyrzuty sumienia 😉

 

Reklamy