Cytrynowa pianka na kruchym cieście

cytrynowe1

cytrynowe2

cytrynowe3

Pyszna, orzeźwiająca, bardzo cytrynowa ( i niezwykle żółta) pianka na wspaniale –  maślanym, kruchym cieście. Tym razem w wersji z masłem, w temperaturze pokojowej, dzięki czemu spód nie jest twardy, a wspaniale rozpływający się w ustach.

Ach!!!!!!!! Nic innego, tylko koniecznie wypróbujcie!

Aby przygotować cytrynową piankę na kruchym cieście potrzebujesz:

CIASTO:

– 225 g mąki pszennej
– 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
– 60 g cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego (sprawdź jak zrobić go w domu – klik)

 CYTRYNOWA PIANKA:

– 6 jajek
– sok z 3 cytryn (ok 150 ml)
– 300 g cukru
– skórka otarta z 3 cytryn
– 60 g mąki
– ew. cukier puder do posypania

Jak to zrobić?

CIASTO:

Wszystkie składniki zagnieść. Rozwałkować na wielkość dna foremki. Ułożyć na dnie formy na papierze do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponakłuwać i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piec przez ok 20 minut. Ciasto odstaw do przestygnięcia.

PIANKA:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana. Na sam koniec wlewaj po kolej żółtka, miksując na najniższych obrotach. Po wyłączeniu miksera delikatnie dodaj mąkę, skórkę cytrynową, wlej sok z cytryny.

Piankę delikatnie wyłóż na podpieczone ciasto. Piecz przez ok 30 minut w temperaturze 150ºC.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj kilka minut i posyp z niskiej wysokości cukrem pudrem. Jeśli zrobisz to z dużej wysokości cukier puder, może „wpaść” w piankę 🙂

 

 

Reklamy