Domowy cukier i ekstrakt waniliowy

Cukry, które kupujemy jako waniliowe, w rzeczywistości są cukrami waniliNowymi. Nie zamieszczę zdjęć przykładowych bo nie stać mnie na odszkodowanie w procesie o zniesławienie 🙂 Musicie mi uwierzyć na słowo i dokładnie przeczytać napisy na opakowaniu przy najbliższych zakupach.

WaniliNa to jeden ze składników aromatycznych wanilii. Brzmi niewinnie? Tak, początkowo nie widać żadnych problemów,  jest to chemiczna substancja wykorzystywana jako związek zapachowy. Niestety jest także wpisana jest do rejestru niebezpiecznych związków chemicznych.

Nie jest obojętna dla naszego zdrowia. U osób wrażliwych może wywołać alergie, podrażnienia czy nawet zmiany pigmentu skóry.

Jeśli to Was nie odstraszyło to opowiem teraz jak pozyskuje się syntetyczna wanilinę:

1. Najdroższą metodą na jej pozyskanie jest wytwarzanie jej w prawdziwej wanilii.
2. Przy najtańszej opcji może być m.in  izolowana z kału bydła domowego. Nie wiem jaka jest skala zjawiska, i czyta w „kupnych” cukrach jest izolowana właśnie w ten sposób, wolę jednak nie ryzykować 🙂

Nie martwmy się tym już od dziś, bo pod ręką będziemy mieli wspaniały domowy cukier i ekstrakt waniliowy z prawdziwą wanilią.

 

Domowy cukier waniliowy:

wanilia3

Aby przygotować domowy cukier waniliowy potrzebujesz:

– 2 szklanki cukru (u mnie kryształ)
– 2 laski wanilii
– czysty i suchy słoik ze szczelnym zamknięciem

Jak to zrobić?

Cukier wsyp do słoika. Laski wanilii przekrój na pół, wydrąż nasionka i wrzuć do cukru. Laskę pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do słoika i zakręć szczelnie. Całość wstrząśnij kilka razy, aby ziarenka wanilii wymieszały się z cukrem. Czynność powtarzam raz dziennie przed ok 2-3 tygodnie. Po tym czasie możesz już się cieszyć najwspanialszym na świecie cukrem waniliowym.

wanilia2

wanilia1

Zauważyłam, że poziom aromatyzowania cukru zależy od świeżości laski wanilii. Wybierając laski wanilii zwróćcie uwagę czy są one twarde, giętkie, o mocnym zapachu oraz ciemnobrązowej barwie.

Ja najczęściej stosuję proporcję 1 szklanka cukru : 1 laska wanilii. Wtedy cukier jest bardzo aromatyczny. Musicie jednak odnaleźć swoje ulubione proporcje.

Do cukru waniliowego najlepiej wykorzystać drobny cukier (u mnie tym razem cukier kryształ). Nie mam dobrych doświadczeń z cukrem pudrem, który kilka razy stwardniał na kamień. Być może to wina niehermetycznego słoika?

Domowy ekstrakt z wanilii:

wanilia4

Aby przygotować ekstrakt z wanilii potrzebujesz:

– 2 laski wanilii
– 1 szklankę wódki
– 1 buteleczkę/karafkę/słoiczek ze szczelnym zamknięciem

Jak to zrobić?

Laskę wanilii przekrój na pół, nie wydłubuj ziarenek! Umieść je w naczyniu i zalej wódką. Szczelnie zakręć. Przechowuj w ciemnym miejscu, co jakiś czas energicznie potrząśnij.
Ekstrakt powinien leżakować nawet kilka miesięcy, najlepszy będzie po ok. 2 miesiącach. Udany ekstrakt powinien mieć piękny, ciemno-brązowy kolor i aromat wanilii.
Każde zużycie ekstraktu uzupełnij wódką.

wanilia5

Proste? Proste! Żadnych wymówek! Sklepowym specyfikom mówimy zdecydowane NIE! 🙂

Advertisements