Pomarańczowa drożdżówka do odrywania

Jeśli wypróbowaliście przepis na Nocną drożdżówkę cytrynową i ją polubiliście, ta w wersji pomarańczowej spełni Wasze cytrusowo- drożdżowe oczekiwania. Jest jeszcze bardziej intensywna w smaku, dzięki dodaniu soku z pomarańczy do ciasta. Sok nadaje też piękny złoty kolor.

Drożdżówka była pierwszym wypiekiem w mojej nowej blaszce kwadratowej z odpinanym rantem (wspaniała sprawa!). Następnym razem zrobię ją z podwójnej porcji, aby była wyższą.

Jak zwykle zachwyca mnie swoją podzielnością! 🙂 Nikt się nie wykłóca o wielkość kawałka, bo dostaje taki jaki sam oderwie 🙂

pom1

pom2

pom3

pom6

Aby przygotować pomarańczową drożdżówkę potrzebujesz:

– 2,5 szklanki mąki

– 55 g masła

– 50 g cukru

– 20 dag drożdży

– 2 duże jajka

– 1/3 szklanki mleka

– ¼ szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego)

– szczypta soli

Nadzienie:

– ½ szklanki cukru brązowego

– skórka otarta z 3 dużych pomarańczy

– 55 g rozpuszczonego masła

Jak to zrobić?

2 szklanki mąki wymieszaj z cukrem, rozkrusz drożdże i wsyp sól. Mleko podgrzej z masłem, do jego rozpuszczenia. Zdejmij z palnika, chwilę przestudź a następnie dolej sok pomarańczowy. Całość wlej do suchych składników z drożdżami.

Wyrabiaj chwilę mikserem za pomocą haka (lub ręcznie dla ambitnych), a następnie po kolei wbijaj jajka. Dosyp resztę mąki i wyrabiaj przez ok 6 minut.

Następnie wyłóż ciasto na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj jeszcze chwilę, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.

Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do podwojenia objętości.

W tym czasie skórkę pomarańczową wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i przestudź.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj rozpuszczonym masłem i posyp prawie całym cukrem ze skórkami. Pokrój ciasto w paski o szerokości ok 5 cm i układaj jeden na drugim. Następnie pokrój w kwadraty i ułóż jeden obok drugiego w wysmarowanej masłem blaszce. Posyp resztka cukru ze skórką.  Pozostaw luźne miejsce po bokach (ciasto urośnie).

Odstaw na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.

Po odkryciu i zachwyceniu jak pięknie urosła, ciasto piecz ok 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Zróbcie koniecznie przed zniknięciem pomarańczy!

Reklamy