Szarlotka orkiszowo – żytnia

sz_zyt1

sz_zyt5  sz_zyt2

Orkiszowego romansu ciąg dalszy. Po chlebie przyszła pora na coś słodkiego. Pyszna, niesamowita i lekka szarlotka orkiszowo – żytnia. Mąka orkiszowa i żytnia oraz brązowy cukier dają wrażenie karmelowego posmaku. Wypróbujcie jeszcze przed świętami!

Aby przygotować szarlotkę orkiszowo – żytnią potrzebujesz:

– 200 g mąki orkiszowej (użyłam chlebowej)
– 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 200 g mąki ziemniaczanej
– 150 g cukru ciemnego brązowego „muscavado”
– 250 g zimnego masła
– 1 jajko
– 2 kg jabłek (u mnie szara reneta)
– ½ szklanki cukru ciemnego brązowego „muscavado”
– 1 łyżka przyprawy do szarlotki (lub cynamonu)
– ew. cukier puder do dekoracji

Jak to zrobić?
Mąki, masło, cukier rozcieraj palcami, dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3. Włóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do rondelka z grubym dnem, zasyp cukrem i przyprawami. Smaż na najmniejszym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną, ale pozostaną w kawałkach.
2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce. Nakłuj widelcem. Możesz też blachę ciastem wylepić. Wstaw ciasto do nagrzanego do 180C piekarnika.

Piecz ok 25 minut na złoty kolor. Na podpieczony (i gorący) spód wyłóż jabłka, a na nich 1/3 ciasta w formie „kleksów” lub ciasto zetrzyj. Wstaw ciasto do piekarnika na  ok 40 minut. Ostudź i ciesz się pyszną, zimową szarlotką (całkiem zdrową 🙂

Reklamy