Orzechowy miodownik ( miodowy orzechownik)

tofi1

tofi2

tofi4

tofi3

Bardzo dobry kawał ciacha w zimowych smakach bo z miodem. Z przepisu wychodzi bardzo duża blacha ciasta, polecam na duże, rodzinne imprezy z głodomorami. Poza miodem są orzeszki, masa kajmakowa i budyń – nie może nie smakować 🙂

Aby przygotować ciasto potrzebujesz:

Ciasto:

– 600 g mąki
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 200 g zimnego masła
– 3 łyżki mleka
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 cukier waniliowy

Polewa orzechowa:

– 130 g masła
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżki miodu
– 200 solonych orzeszków ziemnych (lub innych ulubionych, jednak sól fajnie przełamuje słodycz ciasta)

Masa budyniowa:

– 3 opakowania budyniu waniliowego + cukier + 1/2 mleka do przygotowania zgodnie w przepisem (ja dałam 2 budynie i to było za mało)

Masa kajmakowa:

– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (następnym razem dam 2 puszki)

Jak to zrobić?

Puszkę z mlekiem skondensowanym umieść w garnku  i zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu min 3 godziny. Możesz też kupić gotową masę, ale one często bywają scukrzone. Po ugotowaniu całkowicie  ostudź przed otwarciem puszki.

Ciasto:
Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj posiekane masło oraz pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Podziel na 3 części. Ciastem wylep 3 takie same blaszki (lub piecz po kolei). Na jedną część ciasta wylej polewą orzechową (wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpuszczenia się składników).
Upiecz wszystkie części ciasta w 180C ok 10 minut.

Masa budyniowa:
Budynie ugotuj z połową podanej ilością mleka przed samym przełożeniem ciasta.

Na pierwszy placek wyłóż gorącą masę budyniową i przykryj drugim. Na wierzch drugiego placka wyłóż masę kajmakową i  przykryj plackiem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin (u mnie całą noc), aby składniki się „związały”.

Pyszne!

Smacznego!

 

 

Advertisements