Patriotyczna krucho – drożdżowa szarlotka

Patriotyczna, bo na 11 listopada, a przede wszystkim z polskich jabłek. Zwykła, choć bardzo niezwykła szarlotka w drożdżowo – kruchym cieście, z pokaźną dawka lukru, którym kontrolujemy słodycz ciasta. Jest w nim mało cukru, dlatego śmiało można je nazwać „dieto – sprzyjającym”. Zapakujemy ją w 11 listopadowy koszyk wraz z termosem herbaty, gdzieś daleko od miasta. Najlepsza jest pieczona tego samego dnia (masę jabłkową polecam przygotować wcześniej), warto wstać trochę wcześniej, aby towarzyszył Nam ten zapach przez cały dzień 🙂
szarl4

szarl5

szarl3

szarl6

Aby przygotować szarlotkę potrzebujesz:

Ciasto:
– 450 g mąki + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
– 250 g zimnego masła
– 30 g drożdży
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– szczypta soli
Masa jabłkowa:
– ok 1,5 kg kwaśnych jabłek (u mnie szara reneta)
– cukier brązowy – ok 20 g (lub więcej, w zależności od słodyczy jabłek)
– ok 1 łyżeczki cynamonu
– 1/2 szklanki bułki tartej

Lukier:
– 4 łyżki kwaśnej śmietany
– 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli lukier będzie zbyt rzadki)
– kilka kropel soku z cytryny (można pominąć)

Jak to zrobić?

Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, zasyp cukrem i dodaj cynamon. Całość wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu, do częściowego rozpadnięcia się owoców.

Drożdże wkrusz do śmietany, wymieszaj, odstaw do ich rozpuszczenia się.
Żółtka wymieszaj z cukrem. Mąkę, sól posiekaj z masłem. Dodaj żółtka z cukrem oraz rozpuszczone drożdże. Zagnieć ciasto i podziel je na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i ułóż na dnie prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wysyp połowę bułki tartej, a na to wyłóż masę jabłkową i wysyp na górę resztę bułki tartej. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i ułóż na jabłkach. Wierzch nakłuj widelcem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 minut.

Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika, piecz ok 50 minut, Ciasto powinno być zarumienione.
Pod koniec pieczenia przygotuj lukier. Wszystkie składniki przełóż do garnuszka i zagotuj, wymieszaj aż powstanie gładka masa. Polukruj jeszcze ciepłe ciasto.
Szarlotkę przechowuj w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

 

 

 

Reklamy