Pieczone jabłka z żurawiną

jab1

jab2

jab4
Smaki dzieciństwa! Pieczone jabłko często gościło na naszym stole. Aczkolwiek jako dziecko znacznie bardziej wolałam batona niż pieczone jabłko (to nie jest deser!). Na szczęście zmądrzałam i pieczone jabłko z domową konfiturą żurawinową (nie kupujcie gotowej, zrobienie domowej to chwila) jest wspaniałym pomysłem na popołudniowy podwieczorek. Nie zwlekajcie, pieczcie!

Aby przygotować pieczone jabłka z żurawiną potrzebujesz:

– 6 jabłek (u mnie antonówka)
– cynamon
– 200 g świeżej żurawiny
– 30 g cukru (lub więcej, w zależności od gustu)

Jak to zrobić?

Żurawinę umyj, wrzuć do garnuszka, zasyp cukrem i gotuj na najmniejszym palniku do zgęstnienia. W razie konieczności dodaj cukru. Odstaw do ostygnięcia.
Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na pół. Wyłóż po 1 łyżce konfitury, posyp cynamonem.
Wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika i piecz ok 20 minut aż jabłko zmięknie.
Najpyszniejsze jeszcze ciepłe! I jakie zdrowe! No i polskie!

jab3

Advertisements