Placuszki dyniowe

plac1 - Kopia

plac2 - Kopia  plac3  plac5

Kolejna propozycja na wykorzystanie zapasów dyni. Pyszne placuszki. W cieście nie ma cukru dlatego warto podawać je z czymś słodkim. U mnie z miodem. Zapraszam na śniadanie!

Aby przygotować placuszki dyniowe potrzebujesz:

– 200 g puree dyniowe (jak je zrobić dowiesz się tutaj)
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mąki
– 0,5 szklanki mleka
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste.
Smaż po kilka placuszków na rozgrzanej patelni, nie ma potrzeby wlewania tłuszczu na patelnię, olej jest w cieście.
Placuszki smażą się szybko, co widać po moich, które nabrały ciemnego koloru.

Ja zajadałam je z miodem. Wrzosowym miodem z samej Chorwacji. Będą doskonałe także z twarożkiem, śmietaną lub po prostu cukrem pudrem.

Reklamy