Mus dyniowy z cytrusową nutką

mus1

mus5

mus3

mus4

Dżem, konfitura, mus dyniowe są dla mnie nowością i podchodziłam do nich z dość dużą rezerwą. Nie słusznie. Pyszne, słoneczne i piekne wyglądające słoiczki ucieszą każdego. Polecam!

Aby przygotować 5 małych słoiczków musu dyniowego potrzebujesz:

– 1 kg dyni (zważonej bez pestek i skórki)
– 300 g cukru
– 2 pomarańcze
– 2 cytryny
– 2 łyżeczki cynamonu
Jak to zrobić?

Dynię pokrój na małą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na ok 3 godziny do momentu aż dynia puści soki. Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone na kawałki cytrusy, wsyp cynamon. Gotuj na najmniejszym palniku na najmniejszym ogniu aż masa stanie się gęsta.

Masę chwilę przestudź następnie zmiksuj za pomocą blendera. Wkładaj do wyparzonych gorącą wodą słoiczków, zakręć i postaw je na „głowie” do momentu całkowitego ostudzenia.

Bardzo fajny smak, trochę przypomina mus jabłkowy. Na pewno przygotuję drugą turę na zimę, choćby dla pięknego, słonecznego koloru.

Reklamy