Drożdżówka dyniowa ze śliwkami i kruszonką

dyn1

dyn2

dyn3

Kolejna fajna i pachnąca drożdżówka. Tym razem w wersji jesiennej, bo z dynią i śliwkami. Dynia nadaje specyficzny smak i zapach ciastu.  Bułka jest treściwa, zbita, nie tak delikatna i puszysta jak typowe ciasto drożdżowe. Pewnie nie każdemu będzie odpowiadało, jednak warto spróbować, aby wyrobić własne zdanie 🙂 No i ten piękny złocisty kolor ciasta!

Aby przygotować drożdżówkę dyniową ze śliwkami potrzebujesz:

– ok 250 g dyni
– 35 g drożdży
– ok 400 g mąki
– 100 ml ciepłego mleka
– 60 g cukru
– 3 jajka w temperaturze pokojowej
– 150 g miękkiego masła
– 300 g śliwek (u mnie węgierki)
– na kruszonkę: 60 g masła, 100 g mąki, 30 g cukru,  cukier waniliowy)

Jak to zrobić?

Dynię umyj, wydrąż pestki i „środek”, pozostaw skórkę,  pokrój na kilka mniejszych kawałków. Ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 170C piekarnika, piecz ok 20 minut, do momentu aż dynia zmięknie. Po jej wystygnięciu, odetnij skórę.

Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, wlej ciepłe mleko. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na ok 20 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka, rozczyn. Wyrabiaj ręcznie lub hakiem miksera przez ok 10 minut. Dodawaj stopniowo miękkie masło oraz purre z dyni.
Ciasto przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz. do podwojenia swojej objętości.
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
Wszystkie składniki na kruszonkę połącz, wstaw do lodówki.

Gdy ciasto urośnie, przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierzchu ułóż śliwki oraz posyp kruszonką. Odstaw na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
Piecz ok 1 godzinę w 180C. Przechowuj przykryte płócienną ściereczką.

 

 

Advertisements