Biszkoptowy placek z owocami

plac2
plac1
plac3 plac4
plac5
Kolejna propozycja dla matek karmiących (bardzo dzielnych kobiet!), bez mleka, masła, na oleju roślinnym. Biszkoptowe, bardzo delikatne, bardzo szybkie. Owoce, psotniki, opadły na dno, jednak to w niczym nie przeszkadza i nie odbiera uroku.

Aby przygotować biszkoptowy placek z owocami:

– 6 jajek ( w temperaturze pokojowej)
– 150 ml oleju
– 2 szklanki mąki
– ½ szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok 500 g ulubionych owoców (u mnie maliny i borówka)
–  otręby do obsypania blaszki

Jak to zrobić?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po kolei żółtka. Dalej ubijając wlać małą strużką olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz w trzech partiach dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Blaszkę posmarować olejem, wysypać otrębami. Przelać delikatnie ciasto, na wierzch wyłożyć suche owoce (można przyprószyć je mąką, aby nie opadły na dno).
Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40 minut, sprawdzając stan ciasta wykałaczką (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto, jak to biszkoptowe wypieki, najlepsze są w dniu pieczenia, jednak śmiało może je przechowywać w lodówce i podjadać przez kilka dni. Będzie jedynie bardziej twarde.

Wspaniałe do porannej kawy!

 

Reklamy