Tarta jabłkowo – wiśniowa

jab_wis

jab_wis2

jab_wis4
Po sycącym, dość ciężkim no ale jakże smakowitym bloku, proponuję coś lżejszego, owocowego, a do tego bardzo poprawnie politycznego, bo jabłkowego. Uczciwy kawałek kruchego ciasta, pysznie maślanego. Do jabłek dodałam wiśnie. Taką miałam fantazję:-)

Aby przygotować tartę potrzebujesz:

KRUCHE CIASTO:

– 320 g mąki
– 200 g zimnego masła
– 60 g cukru pudru
– 1 żółtko

NADZIENIE:

– 5 jabłek (najlepiej papierówki)
– 100 g wiśni
– 4-5 łyżek cukru brązowego
– szczypta cynamonu

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki zagnieć szybko na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt „sypkie” dodaj 2 łyżki bardzo zimnej wody lub śmietany. Z ciasta uformuj kulę i owiń w folię spożywczą, odłóż do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie oderwij kawałek ciasta, a resztę rozwałkuj i wyłóż ciastem wysmarowaną masłem blaszkę. Nakłuj widelcem, podpiecz ok 10-15 minut w rozgrzanym do 180C piekarniku.

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój na średniej wielkości kawałki. Włóż do garnuszka lub na patelnię, obsyp cukrem, dodaj cynamon i podgrzewaj na małym ogniu do wydzielenia się soków. Na końcu dodaj wydrylowane wiśnie.

Uprażone owoce wyłóż na podpieczony spód, na wierzchu odrywaj i ułóż resztę ciasta. Wstaw na kolejne 20 minut do piekarnika, kontrolując stan ciasta.

Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia … lub nie 🙂

 

 

 

Reklamy