Muffinki czekoladowe z wiśniami

brow-wis2

brow-wis3
Coś bardzo na szybko, do bezproblemowego zabrania na letni piknik i nie wymagający długich przygotowań i pieczenia. Szczególnie w tak upalną pogodę. Z Nami pojechały do Augustowa.
Bez zbędnych słów: czekoladowe muffiny z wiśniami i białą czekoladą.

Aby przygotować 15 muffinek potrzebujesz:

– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki brązowego cukru (można dodać więcej jeśli lubicie większą słodycz)
– 1/4 szklanki kakao
– 1,5 łyżeczki sodu oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 130 g roztopione i ochłodzonego masła
– 1/2 szklanki mleka (lepiej dodać maślankę)
– 2 jajka
– 1/2 – 1 szklanka wydrylowanych wiśni
– 100 g czekolady gorzkiej
– 100 g czekolady białej

 Jak to zrobić?

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie i posiekaną czekoladę.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do ok 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180ºC, do „suchego patyczka”.

Muffinki można posypać cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą.

brow-wis1

Reklamy