Ciasto mamy karmiącej

Dziś przybywają Nasi przyjaciele ze stolycy ze swoim zupełnie nowym członkiem rodziny – cudną Oleńką (tak, tak zbieżność imion nie jest przypadkowa!).

Moja przyjaciółka karmi piersią, ostatnio bada czy nabiał uczula maluszka. Bardzo jej współczuję, bo zarówno najpyszniejsze desery jak i dania obiadowe w jakiś sposób zawierają przetwory nabiałowe. Ze współczuciem o brak czekolady w jej życiu – nie wspomnę! Na szczęście wszystkie owoce i jajka wchodzą w grę.

Postawiłam sobie za cel przyjęcie ich pysznościami nie tylko zgodnymi z nowa dietą, ale także smacznymi. Na stół dziś wjedzie leczo z ryżem oraz delikatne (prawie biszkoptowe) ciasto z owocami lata. Mam nadzieję, że młodej mamie i jej rodzince będzie smakować. Nam smakowało-podkradliśmy wczoraj po upieczeniu po kawałku.

porz1

porz2

porz3

Aby przygotować ciasto mamy karmiącej potrzebujesz:

– 6 jajek ( w temperaturze pokojowej)
– 150 ml oleju
– 2 szklanki mąki
– ½ szklanki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok 500 g ulubionych owoców (u mnie czerwona porzeczka i truskawki)
– bułka tarta lub otręby do obsypania blaszki
– prażone migdały (ciasto wspaniale będzie smakować w kruszonką, niestety tym razem musiałam ją pominąć, ze względu na zawartość masła)

Jak to zrobić?

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier puder, a następnie po kolei żółtka. Dalej ubijając wlać małą strużką olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz w trzech partiach dodać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Blaszkę posmarować olejem, wysypać bułką tartą lub otrębami. Przelać delikatnie ciasto, na wierzch wyłożyć suche owoce (można przyprószyć je mąką, aby nie opadły na dno).
Piec w temperaturze 180ºC przez ok 40 minut, sprawdzając stan ciasta wykałaczką (do tzw. suchego patyczka). Po przestudzeniu posypać prażonymi migdałami.

Ciasto, jak to biszkoptowe wypieki, najlepsze są w dniu pieczenia, jednak śmiało może je przechowywać w lodówce i podjadać przez kilka dni. Będzie jedynie bardziej twarde.
Smacznego!

Reklamy