Ciasto wyborcze (nie mylić z kiełbasą)

Dziś dzień wyborów do Parlamentu Europejskiego. Byłam, głos oddałam, bo mam silnie zakorzeniony obowiązek pójścia na wybory. Można oddać nieważny głos, można zagłosować na kogoś przypadkowego lub i tak byłoby najlepiej, aby zagłosować świadomie. Kieruję się jedną zasadą – nie głosowałeś, nie komentuj. Dość jednak tych mądrości, czas na coś pysznego. Ciasto na dziś odzwierciedla nastroje panujące dzisiejszemu dniu – jest intensywne, choć w środku krem słodki ale z zaskakującą ilością wiórek kokosowych. Podzielony na dwie części, jednak każda równie ważna, tworzy całość i sens. Jak nie zjesz, nie poznasz tego smaku. Jednym smakuje, drugim nie 🙂 Jak Ci nie posmakuje następnym razem wybierz coś innego.

bounty1

bounty2

bounty3

Aby przygotować wyborcze ciasto potrzebujesz:

– 150 g mąki
– 100 g gorzkiej czekolady
– 85 g kakao
– 2 jajka
– 200 ml gotującej się wody
– 100 g roztopionego masła
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 proszku do pieczenia
– 100 g cukru
– 50 g ciemnego cukru muscavado (ew. cukier brązowy)
– 250 ml mleczka kokosowego
– krem: 300 ml śmietanki kremówki, 200 g serka mascarpone, 20 g cukru pudru, 200 g wiórek kokosowych
– polewa: 150 ml mleczka kokosowego, 200 g gorzkiej czekolady, 100 g wiórek kokosowych

Jak to zrobić?

Połamaną czekoladę i kakao wrzuć do miski, zalej wrząca wodą, wymieszaj i poczekaj do rozpuszczenia się i uzyskania gładkiej masy.
Mąkę, sodę, proszek wymieszaj. Cukier biały i ciemny wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło, krótko zmiksuj. Wbijaj jajka po kolei, po każdym miksując masę. Cały czas miksując wlewaj do masła i cukru mleczko kokosowe oraz rozpuszczoną masę czekoladową. Na końcu dodaj suche składniki, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika, piecz ok 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudź całkowicie.

Aby przygotować krem schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na bita śmietanę, dodawaj partiami mascarpone oraz cukier puder. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Wstaw do lodówki na czas przełożenia ciasta.

Czekoladę rozpuść z mleczkiem kokosowym na gładką masę, dodaj pozostałe wiórki (lub nie dodawaj).

Wystudzone ciasto przekrój na połowę, wyłóż krem kokosowy na dolną część ciasta, przykryj drugą połówką. Wylej (w zasadzie wyłóż) polewę. Schłodź w lodówce. Ciesz się pysznym smakiem i bądź dumny z wyboru 🙂

 

 

Reklamy