Brioszka z marmoladą do odrywania

Brioszka (brioche) to popularna francuska wersja drożdżowego wypieku, najczęściej śniadaniowego. Tradycyjna wersja posiada tzw. czop, choć ja bardziej lubię go nazywać kapeluszem. Aby uzyskać podzielne brioszki zbliżone do tradycyjnych wypieków, można je piec w formie do muffinek. Ja upiekłam w dużej blaszce z podwójnej ilości (dla dużej ilości głodomorów). Jednym z moich ukochanych elementów wypieków drożdżowych jest kruszonka, której zrobiłam podwójną porcję. Na bogato – co widać na załączonym obrazku. Pyszna, pyszna, pyszna!

bul3

bul2

bul5

bul4

Aby przygotować blaszkę brioszek potrzebujesz:

– 370 g mąki pszennej
– 3 jajka + 1 do posmarowania ciasta
– 170 g miękkiego masła
– 100 ml ciepłego mleka
– 50 g świeżych drożdży
– 50 g cukru
– szczypta soli
– 300 g marmolady twardej
– kruszonka: 100 g masła, 70 g mąki pszennej, 30 g brązowego cukru, 20 g płatków migdałowych (opcjonalnie)

Jak to zrobić?

Przygotuj rozczyn – drożdże pokrusz, zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i ostaw na ok 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, „wyrośnięty” rozczyn oraz jajka. Wszystko wyrabiaj na gładką masę ok 5 minut mikserem z hakiem. Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, miksując po każdej dodanej porcji. Całość wyrabiaj kolejne 5 minut. Ciasto jest gotowe, gdy gładko odchodzi od ścianek miski. Przykryj je ściereczką i odstaw na ok 1 godzinę do wrośnięcia.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć razem, wstaw do lodówki.

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki wielkości piłki tenisowej, w środek wkładając łyżkę marmolady. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na kolejne 30 minut do „napuszenia się” bułeczek.

Po tym czasie posmaruj je roztrzepanym jajkiem oraz wysyp równomiernie kruszonkę. Piecz w nagrzanych do 180C piekarniku ok 40 minut, kontrolując sytuację. Jeśli góra zarumieni się za szybko, przykryj kawałkiem folii aluminiowej.

Ciesz się i dziel się brioszkami z kimś bliskim i uśmiechniętym, wtedy nabiorą zupełnie wyjątkowego smaku 🙂

Dzięki zawartości masła, również następnego dnia pozostaje świeża. Przechowuj przykrytą ściereczką.

 

 

 

 

Reklamy