Tort Nishka

Jak wspomniałam w ostatnim wpisie o mojej blogerkowej siostrze Nishce, na której bloga zapraszam także dziś i każdego dnia, przedstawiam całkowicie nowy pomysł na tort urodzinowy (najlepiej się sprawdza na 33 urodziny:-)

Ten tort jest całkiem różny od innych tortów (zupełnie tak jak Nishka). Zamiast tradycyjnego i oczywistego biszkoptu – jest ciasto. Ciasto jest z bardzo dużą ilością czekolady, białej, bo torty najczęściej są z mleczna lub gorzką. W środku, owszem tradycyjny, lekki krem śmietanowy, uzupełniony owocami…kiwi. Ja nigdy nie jadłam tortu z kiwi w środku, a Wy? Ciasto obleczone kremem z białej czekolady i śmietany, wcale nie oczywistej kremówki, ale śmietany kwaśnej 12%. Pojedynczo brzmi to dziwnie, składniki niby nie pasują, a jednak! Jest pyszne, zaskakujące, inne, jedyne w swoim rodzaju. Zupełnie jak Nishka. Dziś słodzę siostrze za pośrednictwem tortu. Raz w roku można. Zapraszam!

Aby przygotować tort Nishka potrzebujesz:

– 200 g białej czekolady
– 350 g masła
– 200 g cukru pudru
– 370 ml mleka
– 400 g pszennej mąki
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 jajka

– krem śmietankowy: 300 ml śmietanki kremówki, 50 g cukru pudru, 250 g serka mascarpone
– 4-5 dużych owoców kiwi

– krem do obłożenia tortu: 350 g białej czekolady, 150 ml śmietany kwaśnej 12% (18%)
– prażone płatki migdałowe do dekoracji boków

Jak to zrobić?

Czekoladę,masło, cukier i mleko umieść w garnuszku i rozpuść wszystko na jednolitą masę na małym ogniu. Ostudź. Dodaj mąkę
z proszkiem do pieczenia, jajka i wszystko wymieszaj. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia a następnie wstaw do nagrzane go do 160C piekarnika. Piecz ok 1,5 godziny, sprawdzając wykałaczką stan ciasta.

Aby przygotować krem do obłożenia białą czekoladę rozpuść ze śmietaną w kąpieli wodnej. Ostudź i wstaw do zamrażalnika do czasu przełożenia.

Po upieczeniu ostudź całkowicie.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, na końcu dodaj cukier puder oraz serek mascarpone. Wstaw do lodówki do czasu przełożenia tortu.
Całkowite ostudzone ciasto przekrój na połowę. Na spód wyłóż połowę kremu śmietankowego, ułóż pokrojone owoce kiwi i przykryj druga częścią kremu, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Wyjmij krem z białej czekolady i dokładnie posmaruj wierzch i boki tortu. Boki obłóż płatkami migdałowymi. Udekoruj świeżymi kwiatami.

nishka11

nishka12

nishka13

nishka15

nishka14

A oto tort w wersji imprezowej. Na zdjęciu poniżej Nishka ze swoim tortem, a ja obok z wyrazami czułości – nożem 🙂 Takie tam nasze siostrzane uczucia 🙂

ola3

ola2

ola

Reklamy