Słodko – słone ciasteczka

cia_maj

cia_maj3
Nie wiem jak Wy, ale ja początek roku rozpoczynam od przejrzenia kalendarza oraz tego jak układają się dni świąteczne. W tym roku Polacy musieli być bardzo grzeczni, bo przed Nami długa majówka. Wybieramy się z M. oraz przyjaciółmi (wśród nich są też członkowie rodziny, tak tak przyjaźnimy się z rodzeństwem) na Mazury. Plan jest prosty – naładować baterie wśród zieleni i bezkresnego horyzontu jezior. Będzie wspaniale. Wyjazd nie może się obejść bez czegoś słodkiego do kawy/herbaty/mleka/piwa (?) Tym razem poczynię takie ciacha słodko – słone oraz coś pięknie i dostojnie drożdżowego.

Aby przygotować słodko-słone ciasteczka potrzebujesz:

– 220 g masła (w temperaturze pokojowej)
– ¾ szklanki brązowego cukru
– 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
– ok 2,5 szklanki mąki (dodawać stopniowo)
– cukier waniliowy
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ok 100 g solonych orzeszków ziemnych
– opakowanie orzeszków m&m’s (u mnie ok 150 g)

Jak to zrobić?

Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Wbijaj jajka po kolei, po każdym miksując masę. Dodaj cukier waniliowy, sodę, proszek oraz 2 szklanki mąki. Jeśli masa będzie za rzadka stopniowo dosypuj resztę. Masa powinna mieć taką konsystencję, aby można było ulepić z nich kulki. Na końcu dodaj słone orzeszki, wymieszaj.

Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce w dużych odległościach od siebie (ciasteczka bardzo rosną i „rozlewają się”) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie rozpłaszcz delikatnie ręką. Powtykaj m&m’sy (u mnie skromnie – po dwa na ciacho, możesz położyć kilka).
Ciacha piecz w 180 ºC ok 10 minut do złotego koloru. Po wyjęciu odczekaj chwile zanim je zdejmiesz z blachy, bo będą bardzo miękkie. Ostudź. Zapakuj w koszyk piknikowy i ruszaj na majówkę!

cia_maj2

Reklamy