Kokosanki II

kokos1  kokos4

kokos3
Masz 20 minut i wielką ochotę na coś słodkiego? Polecam super szybkie i proste kokosanki. Jest to jeszcze szybsza wersja wybitnych kokosanek.  Bardzo intensywne, kokosowe, słodkie, ale nie mdłe.

Aby przygotować kokosanki potrzebujesz:

– 300 g wiórków kokosowych

– szklanka mleka skondensowanego (słodzonego)

– 40 g mąki

– szczypta soli

– 1 tabliczka rozpuszczonej gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki, poza czekoladą, wymieszaj. Z masy formuj kuleczki lub inne formy kokosanek. Masa jest bardzo klejąca. Nic się nie da z tym zrobić 🙂 Układaj na papierze do pieczenia. Piecz  ok 10 minut w nagrzanym do o 180C piekarniku. Bądź czujny, kokosanki bardzo szybko się pieką i przy chwili nieuwagi palą się.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie, ale już po kilkunastu minutach twardnieją.

Czekoladę rozpuść, wierzchołek kokosanki maczaj w czekoladzie lub oblewaj zgodnie z wyobraźnią 🙂

Bardzo długo zachowują świeżość, ale przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełeczku.

kokos5

 

Reklamy